IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi ще атакува Луната

Компанията представи апарата Lunar quattro

Audi ще атакува Луната

Audi представи лунохода lunar quattro, който може да спечели премия от 30 млн. долара. Машината ще участва в конкурса Google Lunar XPRIZE, като победителят в него ще получи именно такава сума.
Audi ще атакува и Луната
Апаратът е построен от група инженери, получила името „Part-Time Scientist”. Някои от експертите в нея са участвали в разработката на болидите на Audi, състезаващи се в „24 часа на Льо Ман”. За разлика от състезателните коли, луноходът ще развива скорост от 3,6 км/ч.

Машината е направена изцяло от алуминий и карбон, като заради разредената атмосфера на Луната задвижването е поверено на 4 електромотора. Те се зареждат от комплект литиево-йонни акумулаторите и активна слънчева батерия, която сама се завърта по посока на Слънцето.

В Audi планират техният луноход да се приземи на повърхността на спътника на Луната през 2017 г. и да направи снимки с помощта на стереоскопични камери, които ще вземат и проби от повърхността. Апаратът ще кацне на мястото, използвано от мисията Apollo 17 – последната космическа експедиция, посетила Луната през 1972 г.
Audi ще атакува и Луната
Целта на състезанието Google Lunar XPRIZE е да предизвика различни компании или групи ентусиасти да изпратят свой самоходен апарат на Луната. Този, който го направи и успее да изпрати на Земята видеозапис с висока резолюция, ще получи премията от 30 млн. долара. До момента в надпреварата са се включили 18 отбора, като първият от тях ще направи своя опит още през 2016 г.

Снимки: Audi

0 от 500
  • #17
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Тва има по як дизайн от настоящите им модели, баси ..
  • #16
    8 rate up comment 0 rate down comment
    АутоКомедия ( преди 8 години )
    Тук никой не пише статии. Всичко е копи/пейст и ползване на транслатор.
  • #15
    6 rate up comment 0 rate down comment
    четящ ( преди 8 години )
    "В Audi планират техният луноход да се приземи на повърхността на спътника на Луната" :-) Аз си мислех, че те вече са "на спътника на Луната" и сега искат да го пратят на Луната. Тук май не си четат статиите, след като ги напишат.
  • #14
    13 rate up comment 1 rate down comment
    thebrainless ( преди 8 години )
    Какъв е състава на "разредената атмносфера" на луната? Благодаря предварително!
  • #13
    6 rate up comment 3 rate down comment
    катапулт до луната ( преди 8 години )
    задействаш самозадействащите се без време еърбези на таката и стигаш до луната!
  • #12
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Тъпиро сан ( преди 8 години )
    Ако наредят всички трошоти и хунди, дето са им правили сервизни акции последните години, не до Луната ами и до Слънцето ще стигнат! хахаха
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    shisharkov ( преди 8 години )
    Анонимен, благодаря, че ме помниш с "добро", но ти няма ли да си намериш някаква дневна работа, та да спреш да спамиш тук, поне си измисли някакво име, за да те запомним и ние
  • #10
    16 rate up comment 10 rate down comment
    Капитан планета ( преди 8 години )
    Рамбо,ще бъдем конКУРенция. Вече съм отворил 2 сервиза и имам маслобойна за производство на минерално масло 15W40. Мислех за полусинтетика да направя, но тея *** Ауди много го горят и реших минерално да е. С резервните части ще е по-трудно, а найтрудно ще е да карам монтьори до там. Ще трябва да бачкат на 3 смени, за да насмогнат да ги оправят тези бракми. Все пак да не сме черногледи. Ауди по този начин първи ще развият сервизна база в Космоса.
  • #9
    28 rate up comment 9 rate down comment
    Рамбо ( преди 8 години )
    Отивам да отварям сервиз на луната!!!!!
  • #8
    12 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Японските марки скоро няма да се опитат да направят такова нещо. Техните маслояди не могат едно състезание 24 часа да изкарат, какво остава да се движат с дни по луната.