IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Русия ще реанимират Запорожец

Местни конструктори подготвят два модела под името Вожак

В Русия ще реанимират Запорожец

Екип учени от руския държавен селскостопански университет К.А. Тимирязев разработва принципно ново семейство автомобили, което ще се казва Вожак (б.а. - лидер). Машините ще представляват идеологически наследници на известните от миналото модели Запорожец и ГАЗ-69, като основните им достойнства трябва да бъдат достъпна цена, надеждност и висока проходимост, съобщава в. Известия.
В Русия ще реанимират
Цялото семейство Вожак ще бъде изградено на нова модулна платформа, като на първо време в него ще бъдат включени два модела - малолитражен кросовър и малък всъдеход. На външен вид първият ще прилича на легендарния ЗАЗ-965, като целта е заиграване с носталгията у евентуалните купувачи. Същевременно дизайнът на машината ще бъде напълно съвременен.

"Това няма да бъде Запорожец в прекия смисъл на думата, най-малкото защото няма да се произвежда в Запорожието. Но формата и някои елементи от дизайна ще напомнят за този знаков автомобил", обясни Тенгизи Дзоценидзе, ръководител на проекта.

Вторият модел на Вожак ще бъде съвременно превъплъщение на идеята на ГАЗ-69 - достъпен всъдеход за жителите на руските села. Неговата дължина ще бъде около 3,5 метра, а теглото му 750 кг.

И двете машини ще получат специална скоростна кутия, като се обсъжда възможност да има и версия с автоматична трансмисия. Авторите на проекта са избрали и мотор за двата модела - турбо дизел с мощност 65 к.с.

По думите на авторите на проекта, работата по създаването на конструкцията е завършена на 40%, но засега големият проблем си остава намирането на потенциален инвеститор. Целта е машините да бъдат достъпни, като цената им няма да превишава 5000 евро.

Снимка: РГАУ-МСХА

 

0 от 500
  • #9
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Както са се изнесли, точно те първи ще хукнат да се връщат, като се оталожат нещата. Това го запомни и си го запиши някъде да ти напомня какво съм ти казал. Русия е доста апетитен пазар и никой не би избягал ей така от него и никой не би се лишил ей така от милиони продажби и производство. Всичкото е да се угоди на световният агресор уса.
  • #8
    14 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    След като всички автомобилостроители се изтеглиха от Русия на пияните мужици им остава да си сглобяват запорожките.
  • #7
    4 rate up comment 11 rate down comment
    karutsar ( преди 9 години )
    Оооооооф оф няма да си кажа мнението по въпроса защото ми се драйфа от тези ***.
  • #6
    13 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не се съмнявам, че могат да направят евтино, здраво и функционално МПС. В случая обаче, нещо работите куцат. Няма как да създадеш евтин и надежден дизел. За руските условия пък ще е още по-трудно. При суровият и студен руски климат, дизела няма как да запали освен, ако не е Тойота. В Русия рядко се кара дизел, но ако се кара, то той е Тойота. Най-добре е да заложат на малък, надежден, евтин и икономичен бензинов двигател. Да вземат от японците и няма да сбъркат. Има много доказани японски ДВГ.
  • #5
    14 rate up comment 18 rate down comment
    Бумеранг ( преди 9 години )
    Забележете! От селскостопански университет..... Ами какво очаквате да излезе от там освен поредната каруца:-) :-) :-) :-)
  • #4
    9 rate up comment 22 rate down comment
    Тошев ( преди 9 години )
    Ами браво но ще трябва да го подаряват или Путин ще издаде указ, всеки руснак задължително с една ЗАЗка от новите.
  • #3
    13 rate up comment 22 rate down comment
    олее малее ( преди 9 години )
    Трагедия.
  • #2
    26 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Няма значение. Щом Путин е заповядал, Бащицата,...
  • #1
    22 rate up comment 29 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Типично по руски, грозно, трошливо с остаряла техника. Пълен .