IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Русия ще реанимират Запорожец

Местни конструктори подготвят два модела под името Вожак

В Русия ще реанимират Запорожец

Екип учени от руския държавен селскостопански университет К.А. Тимирязев разработва принципно ново семейство автомобили, което ще се казва Вожак (б.а. - лидер). Машините ще представляват идеологически наследници на известните от миналото модели Запорожец и ГАЗ-69, като основните им достойнства трябва да бъдат достъпна цена, надеждност и висока проходимост, съобщава в. Известия.
В Русия ще реанимират
Цялото семейство Вожак ще бъде изградено на нова модулна платформа, като на първо време в него ще бъдат включени два модела - малолитражен кросовър и малък всъдеход. На външен вид първият ще прилича на легендарния ЗАЗ-965, като целта е заиграване с носталгията у евентуалните купувачи. Същевременно дизайнът на машината ще бъде напълно съвременен.

"Това няма да бъде Запорожец в прекия смисъл на думата, най-малкото защото няма да се произвежда в Запорожието. Но формата и някои елементи от дизайна ще напомнят за този знаков автомобил", обясни Тенгизи Дзоценидзе, ръководител на проекта.

Вторият модел на Вожак ще бъде съвременно превъплъщение на идеята на ГАЗ-69 - достъпен всъдеход за жителите на руските села. Неговата дължина ще бъде около 3,5 метра, а теглото му 750 кг.

И двете машини ще получат специална скоростна кутия, като се обсъжда възможност да има и версия с автоматична трансмисия. Авторите на проекта са избрали и мотор за двата модела - турбо дизел с мощност 65 к.с.

По думите на авторите на проекта, работата по създаването на конструкцията е завършена на 40%, но засега големият проблем си остава намирането на потенциален инвеститор. Целта е машините да бъдат достъпни, като цената им няма да превишава 5000 евро.

Снимка: РГАУ-МСХА

 

0 от 500
  • #19
    1 rate up comment 1 rate down comment
    BW ( преди 8 години )
    На мен пък ми прилича на старото "Мини" и поне на външен вид е готино! Може и да е руско, ама ако струва само 5000 USD ще събере бързо почитатели. В началото и Дачията беше обявявена за неу-Дачия, ама ето че къде с цена,къде с качество си спечели дял на БГ- пазара.
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ДО WEST ( преди 8 години )
    по принцип си прав, но като вече не сме с русия, а с "другите" какво се е променило за нас? -НИЩО дори сме по-бедни от тогава
  • #17
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Who Cares ( преди 8 години )
    Trqbvashe tuk da pokazhat i snimka na GAZ-kata. Togava kakvo li biha kazali dyrvenite filosofi?
  • #16
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Уралвагонмаш ( преди 8 години )
    Много разбирачи тука на руското машиностроене бре.Не можели рашките нищо да произвеждат, напротив произвеждат си хората, е верно че качеството куца, но ще се ошлайфат с течение на времето, както това направиха японци, корейци, а вече и китайците. Автомобилчето на снимката е една наистина симпатична градска кола отличаваща се от масата малки автомобили. Ако и надеждността му е добра ще си заслужава 5000$.Ае със здраве.
  • #15
    5 rate up comment 4 rate down comment
    karutsar ( преди 8 години )
    Човек който не знае как се пише уталожат може ли да знае нещо повече за автомобили че се оригва неподготвен.Така че човечеца не е наясно с материята.Да Русия е голям пазар но големият пазар може да произвежда но може и да купува произведеното от по грамотни производители.Мога да ти дам примери че има и по големи пазари които купуват автомобили,защото не могат да произвеждат автомобили.А Русия е страна която не може да произвежда автомобили и никога не са могли.
  • #14
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Както са се изнесли, точно те първи ще хукнат да се връщат, като се оталожат нещата.................Не се пише "оталожат"...Нищо няма да се уталожи в скапаната държавица докато петрола е около 55 долара. Едва при 80 и повече долара мужиците са на печалба, а петроля поне още 5 г няма да се вдигне толкоз. Капиш?
  • #13
    6 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 8 години )
    Веднага си го купувам :) Доста по-добър дизайн от кой да е западен и източен концепткар напоследък. Особено корейски, където имаш чувството, че поради липса на минало, автомобилите им са сбирщина от световни copy-paste детайли. Всъщност, преди 20-30 години си мечтаех лично аз да възродя производството на Запорожец. Една много подценявана кола, но кола, която можеше да се заяжда с всички тогавашни уж "премиум" автомобили.
  • #12
    6 rate up comment 6 rate down comment
    West ( преди 8 години )
    Гледката на това недодялано нещо, наречено автомобил от руснаците ме кара да се радвам че вече не сме с русия.
  • #11
    9 rate up comment 9 rate down comment
    ссср ( преди 8 години )
    Поредното творение на бездарните комунистически инженери.
  • #10
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Веднага ще си купя една! Нова, евтина и икономична. Ще ме вози от А до Б и ще съм първият пръднал на седалката!