IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Honda подаде оставка

Таканобу Ито напуска компанията заради скандала с дефектните въздушни възглавници

Шефът на Honda подаде оставка

След многобройни сервизни акции в Honda изненадващо се стигна до промяна в ръководството. Таканобу Ито, президент и главен изпълнителен директор, съобщи в понеделник, че след шест години начело на третия по големина японски производител на автомобили (след Toyota и Nissan) ще напусне компанията до края на юни. Поста му ще наследи мениджърът Такахиро Хачиго, който е работил в продължение на повече от 30 години за компанията, предава Ройтерс.
Шефът на Honda подаде оставка
Таканобу Ито (вдясно) и наследникът на поста му Такахиро Хачиго. Снимка: Ройтрес

В последните месеци компанията пострада сериозно заради скандал, свързан с дефектни въздушни възглавници на доставчика Takata, като това се отрази сериозно на финансовите Й резултати.

Honda е най-важният клиент на компанията Takata, която произвежда всяка пета въздушна възглавница в света.

Досега повече от 21 млн. автомобила от различни марки са били привикани в сервизите заради този дефект. В резултат на дефекта вече са били убити най-малко петима души. Четири от смъртните случаи са на собственици на Honda.

Освен това японският концерн бе принуден неколкократно да викне в сервизите заради технически причини малкия си модел Fit, който в Европа е познат под името Jazz.

Заради всичко това мениджърите на компанията вече се отказаха от част от възнагражденията си. Ито намали с 20% възнаграждението си за три месеца, а останалите ръководители на Honda свиха парите си с по 10%.

През изминалото тримесечие оперативната печалба на компанията се е сринала с 22,5% до 177 млрд. йени. След срива в печалбата Honda коригира прогнозата си за изтичащата в края на март финансова година. Според нея сега се очаква печалба от само 720 млрд. йени (5,4 млрд. евро). Досега прогнозата беше за 770 млрд. йени. Компанията очаква да продаде 4,45 млн. коли, вместо досега планираните 4,62 млн. коли.

Още автомобилни новини с икономическа тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #10
    13 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Направили и продали 5 милиона коли и не им е направило впечатление за това че не им бачкат еърбега ли? Ето за това не е хубаво човек да си купува азиатски марки.Щото тестват върху клиента.И без тва не мислех да си купувам хонда.
  • #9
    28 rate up comment 2 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 9 години )
    Човека напуска,защото компанията,под негово ръководство понесе много удари.Отзоваха коли,заради въздушни възглавници,после в Щатите ги глобиха със 70 млн.долара,заради укрити дефекти довели до фатални катастрофи и в резултат загуба на пари за фирмата.Има съвест,чест и достойнство човека и поема най-големия удар..Той е шефа,значи той е виновен,така е в нормалните държави.Не като тук,полицаите ги застреля луд чичко и се убиха с камион,а министъра прави проверка,кой е виновен.Е кой е виновен???
  • #8
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    "компанията Takata, която произвежда всяка пета въздушна възглавница в света" - май проблема не е само на Хонда, а и на доста други производители на автомобили. Пък не пише за други остаки.... Човекът с очилата просто иска да се пенсионира и си търси причина.
  • #7
    19 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Комшията кара Хонда Джаз.Ще го скъсам с базици...
  • #6
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Стефан ( преди 9 години )
    Дано смяната на ръководството доведе до връщане на спортния имидж на марката, нов Прелюд, интегра, с2000, биит и макларън
  • #5
    31 rate up comment 11 rate down comment
    Дошо ( преди 9 години )
    Моя Цвийк няма въздушни възглавници, а слагам една плюшена пред гърдите си и я привързвам със сезал, малко неудобно се кара, но иначе без възглавница е малко опасничко!
  • #4
    30 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    То тоя от дясно просто трябва да си даде очилата на другия и никой няма да разбере за смяната. :D
  • #3
    19 rate up comment 21 rate down comment
    Емо Колев ( преди 9 години )
    Жалко за Хонда - единствения японски производител, който беше символ на качество и класа!Щом те имат проблеми с въздушните възглавници, представям си какво е положението в другите японски производители, които винаги са произвеждали много по-посредствени автомобили от Хонда!
  • #2
    36 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Не, тоя дето се усмихва напуска, а тоя дето се поти е новия. Поти се щотознае какво го чака.
  • #1
    22 rate up comment 16 rate down comment
    b.b. ( преди 9 години )
    Единият се поти, навел поглед засрамен, а другият усмихнат, щастлив - дошъл е неговият час. :)