IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

EC забрани продажбите на Lada

Причината е, че руските автомобили не отговарят на технически изисквания

EC забрани продажбите на Lada

Новите модели на Lada няма да могат да се продават в държавите от ЕС заради несъответствия с влезлите в сила през миналата година технически изисквания. Това съобщи в. „Известия“, който се позовава на официалния дистрибутор на АвтоВАЗ в Германия – компанията Lada Automobile GmbH.
EC забрани продажбите на Lada
Lada Granta. Снимка: АвтоВАЗ

„Имаме проблеми с регистрацията на нови автомобили – призна представител на Lada Automobile GmbH. – За да може да те да бъдат редовни, трябва да имат датчици за налягане в гумите в серийното си оборудване. С такива моделите на Lada не разполагат, но производителят ни съобщи, че работи върху проблема и скоро ще го разреши.“

Новото изискване е влязло в сила на 1 ноември 2014 г., но съответният документ – постановление R64 на Европейската икономическа комисия към ООН, е бил приет още през 2010 г. А за проекта на ЕС е било известно дори още по-рано.

Освен това в АвтоВАЗ ще трябва да решат и още един проблем, за да може техните автомобили да отговарят на европейското законодателство. Това е с климатичните системи руско производство, които също не съответстват на техническите норми на ЕС.

В момента компанията Lada Automobile GmbH продава в Германия всъдехода Taiga 4x4 (познат и като Niva) на цена от 11 490 евро, седана Granta (от 8300 евро), както и хечбекът Kalina (от 8900 евро). За миналата година на пазара в страната са реализирани общо 5561 автомобила Lada, като лидер е Taiga 4x4.

През ноември АвтоВАЗ обяви, че планира да възобнови износа на автомобили в Швеция. Руснаците смятат да продават в скандинавската страна моделите Granta, Kalina и Largus.

 

 

Тагове: lada
0 от 500
  • #17
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Сойка-Присмехулка! ( преди 9 години )
    Ами моята кола не е с батерии..колата взима данни от ABS-а..ако гумата е пренапомпана прави по малък оборот..компютъра го засича и ме предупреждава..когато е мека гумата е аналогично (повече обороти прави гумата)..затова аз батерии не съм сменял и няма да сменям :)
  • #16
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Achtung ( преди 9 години )
    Хаххаха евро зелките пак се оср**ха, все коли с датчици на гумите сме карали. Да бяха казали, че са руски и за това ги забраняват разбират, ама за едни датчици на гумите, страхливци.
  • #15
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Какви датчици, какви 5 евро? Чудят се какви простотии да измислят, за да вземат парите на хората.
  • #14
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    моята е Ауди А8 имам я от 3 години и не съм сменял датчици ,при мен не се сменя батерия а целия датчик ,затова се учудих.Но при Хюндаи може и така да е не споря
  • #13
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Продажбите на Лада в ЕС не вярвам да са повече от няколко хиляди и едва ли много ще ги заболи. Ако предприемат ответни мерки и забранят вноса на коли от ЕС съм сигурен, че европейците ще се посерат. Доста повече ще загубят. Русия е най-бързо развиващият се и с най-голям потенциал пазар на автомобили в света след Китай. Миналата година, ако не ме лъже паметта там са продадени над 3 млн. нови автомобила.
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Enzo ( преди 9 години )
    А, докато писах коментара си, съм пропуснал твоя. Обяснението е ясно... Няма какво да добавя. От 1 - 3 години. Т.е. 3 никога няма да бъдат и в крайна сметка може да сменяш датчици или батерии всяка година. Не е проблема в датчиците, а в производителя. Но да не навлизаме в тая тема, че нямам време за глупави спорове. Ще кажа само, че по форумите на БМВ например, никъде не сам прочел някой да е сменял батерии или датчици на нова кола преди петата й година. Някой ако намери такъв коментар...
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Enzo ( преди 9 години )
    То много зависи каква е колата.Батериите на датчиците наистина държат по около 5-6 години, но само в случай, че колата си я купил нова и от момента, в който гумите са били монтирани до момента, в който си се качил на нея, да не са минали повече от 2 - 3 седмици. Защото ако колата е стояла 2 години на някой открит паркинг и е чакала клиента си през това време, естествено е да заминат за 2-3 години. Идеята е обаче run flat гуми И датчици. Това означава сигурност. Само датчици е пълна глупост!
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    колата е хюндай и20. в книжката пише, че батерията издъжа 1-3 г. датчика се намира на самата джанта.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    колата ми е на 2 месеца и от опит не мога да кажа, но четох във форума на марката колко издържат. не вярвам там някой да се оплаква от това, а всъщност да държат, както при теб 5-6 г. между другото не виждам как ще ти издържат толкова при условие, че постоядно са включени и държат връзка с радиосигнал. ти изобщо знаеш ли какви са батериите или пишеш наизуст? не са батерии АА или ААА да знаеш, но и такива да бяха пак никакъв шанс да издържат колкото казваш
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Сойка-Присмехулка! ( преди 9 години )
    Не знам каква на каква кола си собственик..но аз също съм с "измерване налягането на гумите", аз досега никакъв съм проблем нямал и доста пъти ми е помагала тази "екстра" (ако може да се нарече така). Не съм сменял батерии никога, колата я имам от 2008 г.