IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW Group остава №1 в Европа

През 2014 г. концернът е продал над два пъти повече коли от втория в класацията

VW Group остава №1 в Европа

И през 2014 година най-големият производител на автомобили в Европа остава VW Group, става ясно от данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).
VW Group остава №1 в Европа
Снимка: Ройтерс

Общо 3 181 659 нови автомобила е продал концернът на пазарите на 27-те членки през 2014 година. Резултатът е със 7,2% по-добър спрямо година преди това, когато продажбите са били малко под 3 млн. Основната марка Volkswagen е отговорна за почти половината реализации и продължава да бъде лидер по продажби на континента. 

Второто място остава за френската група PSA Peugeot-Citroen, която приключва 2014 година с 1 358 630 продажби в ЕС и ръст от 3,7% на годишна база. По-голямата част от продажбите са за марката Peugeot - 764 687, която регистрира и по-сериозен ръст в реализациите си - 5,8% спрямо 1,1% при Citroen.

Третият в класацията по продажби в Европа за 2014 година е Renault Group. Френската компания е продала 1 222 377 и записва ръст от 13,3% спрямо 2013 г. Марката Renault е продала основната част от автомобилите - 863 236, но Dacia отбелязва по-сериозен ръст - 23,9% срещу 9,4% при Renault.

В топ 5 попадат още Ford и Opel. Четвъртият Ford приключва 2014 година с 927 861 продажби в Европа и ръст от 5,8%, а петият Opel записва 869 154 продажби и увеличение от 7,7% спрямо 2013 г.

Следващата в класацията компания е BMW Group, която остава лидер сред производителите на премиум автомобили. Реализациите на групата достигат 797 058, или ръст 4,6% на годишна база.

С 645 559 продажби (ръст от 5,2%) обаче марката BMW се нарежда на второ място в тази категория, а пред нея застава Audi с 697 946 реализации и ръст от 4,8%. Третото място в Европа остава за Mercedes с 627 718 продажби и увеличение от 5,5%.

Подробна информация вижте в таблицата на ACEA
VW Group остава №1 в Европа

0 от 500
  • #71
    4 rate up comment 5 rate down comment
    shisharkov ( преди 9 години )
    Пич, европейците не са технологично изостанали, тяхната маркетингова стратегия е по-различна, а като двигатели са много по-напред от японците, това е видно от параметрите на двигателите, които вграждат в автомобилите. Японците позват дефорсирани двигатели, които по тази причина дават по-малко дефекти, но от там пък губят клиенти, които искат максималното от един съвременен автомобил.И въпреки това, в София освен Приус аз други Тойоти за таксита не виждам, а има доста Кади-та,което е показателно
  • #70
    0 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Жълтурковци стига *** под всяка статия, не за поредната сервизна акция или следващия жълт ***. Разбрахме, че японските лагерници са най-здрави, това не променя нищо. Тоя смешния дето поства дефектите в моторите също, спри хапчетата пич. Карай си 20г талига и спри с простотиите. Разбрахме, че европейските са технологично изостанали, но правят колите по-удобни, ергономични и по директно управление. Тойота,Нисан,Митсубиши,Сузуки правят неимоверно дървени коли с редки изключения
  • #69
    2 rate up comment 1 rate down comment
    shisharkov ( преди 9 години )
    "Ентелигентния", би ли обяснил как ще въртиш обиколки със скорост от около 240 км/ч воден САМО от GPS при условие, че максималната точност на GPS е 3 метра, а колата при тази скорост изминава около 67 метра за секунда! Ако това, което предполагаш е вярно тази кола ще се движи постоянно извън пистата. The standard accuracy of about 15 metres (49 feet) can be augmented to 35 metres (9.816.4 ft) with DGPS, and to about 3 metres (9.8 feet) with WAAS.
  • #68
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Фолксваген не е премиум марка
  • #67
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Всички автономни автомобили, работят по една и съща схема, GPS и радари. Няма как автономен автомобил да се движи по друг начин. GPS-а води по маршрута а радарите следят обстановката около автомобила и реагират. Всички автономни автомобили работят на този принцип. А за писта, нещата могат да са различни само и единствено, ако идеята е автомобила да направи оптимално бърза обиколка, тосет когато скоростите са много високи а пътя пълен със завои, всичко трябва да е изчислено до милиметър.
  • #66
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Тоя хитрец по-долу дори не прави разлика между безпилотен автомобил за нормални условия и такъв, на който му е зададена една карта на пистата и чрез GPS, координати се върти по нея. Това е писта моето момче, качват пилот кара записват всичко и пускат програмата да изпълни абсолютно същото, докато нисана ще трябва и ще може да се ориентира в променяща се обстановка с много неизвестни фактори и навсякъде, а не по определени трасета.Толкова сте нискоинтелигентни, че думи нямам.. ВАГ фенчета-норм.
  • #65
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Дойч двутактен пауър ( преди 9 години )
    И още нещо за японските фенове - никой не ви е карал насила да си купувате японски ***, та сега друг ви е виновен! ==А ти какво караш, анонимния? - Бръм, бръм, бръм - и аз количка съм? :)
  • #64
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Мазда и Хонда правят най сполучливите бензинови двигатели.Говоря сериозно.
  • #63
    9 rate up comment 3 rate down comment
    doc ( преди 9 години )
    "Toyota-the best brand in the world"!Всяка година това признание боде очите на всички пронемски "бледолики",които получават тахикардия, инсомния и изпадат в тих бяс от безсилие, като единствения и последен изход е да си направят харакири!
  • #62
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Жълтите човечета са много добри в моторите - Ямаха, Сузуки, Хонда, но не и с колите, които са просто казано на чист български - ***! Примера с Тойота е красноречив - най-големия *** на ***, не ми се изброяват фактите, че няма да ми стигне място, но всимчки ги знаят!