IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

FIA отмени двойните точки във Формула 1

Отпада и забраната за указания към пилотите по време на състезанието

FIA отмени двойните точки във Формула 1

Комисията за Формула 1 към Международната федерация по автомобилизъм (FIA) взе решение да отмени удвояването на точките от последното състезание в сезона, съобщава изданието Auto Motor und Sport. Това е станало на заседание в Женева, Швейцария, на което e била вдигната забраната за използването на радиовръзката с бокса с цел подобряване на представянето на пилотите.
FIA отмени двойните точки във Формула 1
Измененията влизат в сила от 2015 г., след като бяха валидни само за току-що завършилия шампионат. Удвояването на точките в последното състезание бе прието за тази година и бе приложено миналата неделя в Голямата награда на Абу Даби. Благодарение на това, например, Серхио Перес (Мек, Force India) изпревари в крайното класиране Кевин Магнусен (McLaren) и Кими Райконен (Ferrari).

Така през следващата 2015 г. и в последното състезание за сезона точките ще си остават същите като в останалите. Що се касае до забраната за указания, тя бе приета в средата на сезона, но се оказа безрезултатна. Оказа се, че и в момента отборите напътстват своите пилоти по време на състезания, като използват шифровани съобщения.

В същото време на пистата в Абу Даби продължиха състезателните тестове на отборите, в които те изпробват вече някои новости в колите за догодина. Те стартираха още във вторник, като с най-голям интерес бе очаквано представянето на McLaren, чийто тим от следващия сезон ще разчита на новия доставчик на двигатели във Формула 1 - Honda.

Японците обаче засега търпят само разочарования. В първия ден белгийския пилот Стофел Вандоорн (на снимката) направи едва 3 обиколки, а вчера - нито една. И двата пъти това стана заради проблеми в електрическата система на японските двигатели. Най-бърз вчера сутринта бе резервният пилот на Mercedes AMG Паскал Верлейн (Гер), следван от Макс Верстапен (Хол, Toro Rosso) и Рафаеле Марсиело (Ит, Ferrari).

Снимка: gpupdate

Тагове: fia
0 от 500
  • #4
    9 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Митко, то май имаше и подобна идея - първите от предходното състезание да стартират последни, а опашкарите да тръгват най-отпред. Имаше идея на Бърни да наводняват пистит изкуствено - а бе КЕЧ на колела
  • #3
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    F1 e някакъв пълен та*ак вече. От най-елитното автомобилно съъстезание го направиха безинтересно, скучно и направо жалко.
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Митко ( преди 9 години )
    Абе тия няма ли да се спрат вече? Скоро ще има нови правила за всяко състезание или ще стартират при едни правила, а ще финишират при други. И последните ще бъдат първи, както пише в една книжка.
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 9 години )
    Двойните точки от самото начало бяха голяма глупост и добре, че от ФИА го разбраха. Както и забрааната от бокса да дават указания на пилотите как се движат и къде да подобрят представянето си. Беше ясно че пак ще го правят, но под друга форма. Иначе ако имаше начин да се следи спазването на забранта щеше да е добре да се види кой как кара без от бокса да му казват кога да спира и кога да ускорява.