IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Водородната Toyota с цена 48 000 евро

Моделът излиза на пазарите след броени месеци (Видео)

Водородната Toyota с цена 48 000 евро

Първият сериен автомобил с горивни клетки на Toyota е напълно готов. Той ще стъпи на пазарите през първата половина на следващата година, като цените в Япония започват от 48 000 евро.
Водородната Toyota с цена 48 000 евро
Серийният Mirai. Снимка: Toyota

От официалното съобщения на японския производител става ясно, че водородната кола е получила името Mirai, което в превод от японски означава „бъдеще“. Автомобилът представлява еволюция на показания през миналата година в Токио концепт FCV, като демонстрира устремен дизайн, напомнящ на популярните купета с четири врати.

Що се отнася до задвижването, Toyota Mirai може да измине почти 500 км. с напълно заредени резервоари. А самото зареждане с водород трае по-малко от 5 мин.

Към момента не е разпространена информация за мощността на мотора, за който обаче се знае, че се задвижва от електрическа енергия, придобита в горивната клетка след химична реакция между водород и кислород. По-рано бе съобщено, че агрегатът генерира мощност от 136 к.с. и позволява ускорение от място до 100 км/час за около 10 секунди.

"Mirai е не само екологичен и надежден автомобил. Той е изключително забавен за шофиране, тъй като има нисък център на тежестта и оптимална мощност. А най-хубавото е, че този автомобил е вече реалност", споделя президентът на Toyota Акио Тойода, който е запален автомобилен състезател, участвал в надпревари като "24 часа на Нюрбургирнг".

Серийната Toyota Mirai ще стъпи най-напред на пазара на Япония - още през април 2015 година. Продажбите в Европа и САЩ ще започнат в началото на лятото. Вече са известни цените за вътрешния пазар - 7 млн. йени, което е приблизително 48 000 евро.

Toyota Mirai ще се произвежда в завода в Аити, Япония. Успоредно със старта на продажбите компанията започва и изграждането на нови станции за зареждане с водород. В САЩ Toyota си партнира с компанията Air Liquide за създаването на нови станции в щатовете Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс, Кънектикът и Роуд Айлънд.

"Визията на Toyota за водородното бъдеще не включва само конструирането на надежден автомобил, но и осигуряването на достъпни и удобни станции за зареждане", заяви Джим Ленц, главен изпълнителен директор на Toyota Северна Америка.

Водородната Toyota Mirai ще получи и версия за рали, която ще се състезава в първенството на Япония.

Тагове: toyota mirai
0 от 500
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ето това е революция,а не Теслата на Мъск.
  • #38
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Факт е,че в САЩ има водородни станции 365 на брой и там на цялата територия на страната можеш да си заредиш спокойно водород.Това е бъдещето. Не случсйно моделът е представен от самият професор Мичио Каку!Поне от 50 години всичко ново се създава от японци и в Япония!
  • #37
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Тутурут ( преди 9 години )
    Аз моа да дам четри квадрильона марки. Проблем?
  • #36
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Браво ама... ( преди 9 години )
    Водородът при колко -200 градуса и стотин атмосфери се съхранява, а? Какви ще са тия станции и кой ще дава квадрилионите за тях. Аз 3-фазен контакт у нас имам. Че и солар панелчета шси сложа. И енергията, която трябва да се произведе тоз водород що е повече от тази да заредиш директно от контакта? Ми тя моята Tesla и сега минава 500 км (2014г.) е, верно зарядката е 20 мин на supercharger, ама нищо 15 мин повече едно кафе айде!
  • #35
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Г. Иванов ( преди 9 години )
    Най-накрая измислиха начин, хората да плащат за безплатно гориво като водорода! Така пак паричките ще отиват в джобовете на същите онези, които ни продават и петролните горива! Нека си ги карат!
  • #34
    3 rate up comment 7 rate down comment
    japaneze fever ( преди 9 години )
    задницата е зверски ГРОЗНА!!!
  • #33
    7 rate up comment 10 rate down comment
    KKK ( преди 9 години )
    Всичко много хубаво, ама трябваше ли да я правят толкова непоносима за гледане?
  • #32
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    С тая цена ще залежи в магазините. Кой ще даде 50К евро за кола със 100 коня и слаба динамика и отвратителен външен вид? Вероятно някое кметство в някой град на Запад. Едва ли някой ще се набута с такъв личен автомобил. Сигурен съм, че и най-големия фен на Тойота тук, ако бе заделил 50 бона евро за кола, нямаше да ги даде за тази Тойота.
  • #31
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Няма толкова грозна кола,дори китайците се справят по добре...
  • #30
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 9 години )
    анонимко, с 1 килограм водород Тойота FCV-adv изминава 110 км, а тя е базирана на СУВ. Тая серийната ще минава и повече. $10 е цената на водород добиван чрез електролиза захранвана от соларни панели. Така че освен че няма да е по-скъпо, ще бъде и абсолютно не замърсяващо.