IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чист въздух за кабината на Volvo XC90

Моделът демонстрира нова филтрираща система, която редуцира със 70% количеството на фини прахови частици

Чист въздух за кабината на Volvo XC90

Освен на задължителните за всеки нов автомобил качества, като безопасност, удоволствие от шофирането и приятен за окото дизайн, новият Volvo XC90 обръща специално внимание и на въздуха в кабината.
Чист въздух за кабината на Volvo XC90
Новият всъдеход е снабден със системата Air Quality, която използва новоразработен мултифилтър CleanZone, който е по-голям и по-ефективен от познатите филтри за купе, сочи информацията от Volvo.

Системата е разработена за автомобилите на марката, изграждани на новата платформа SPA, като дебютира на борда на XC90. Филтърът има слой от активен въглен и противодейства на замърсители, които имат отрицателно въздействие върху здравето ни. В сравнение с познатите конвенционални решения, CleanZone спира със 70% повече фини прахови частици (по-малки от 0,4 микрона), твърдят от Volvo.

Филтърът е само една част от системата Air Quality. Тя включва също така следящ качеството на входящия въздух датчик, който може да затвори клапите за достъп на въздух до купето ако установи висока степен на замърсяване.

Air Quality разполага и с още една функция - когато шофьорът отключи своя автомобил, специална система пречиства въздуха в кабината, за да елиминира всички замърсявания и миризми. Процесът трае точно 60 сек.

В комбинация мултифилтърът и сензорът не позволяват навлизането в автомобила на вредни и дразнещи полени, включително aзотни оксиди, въглеводороди, приземен озон, газове и неприятни миризми.

Специално внимание е било отделено и материалите в кабината, като специалистите от Volvo Cars Nose Team са анализирали миризмата на всеки един от компонентите, за да проверят дали тя е нормална или прекалено натрапчива.

Още за Volvo XC90
 


Снимка: Volvo

Тагове: volvo xc90
0 от 500
  • #7
    6 rate up comment 2 rate down comment
    финландеца ( преди 9 години )
    Волво надминаха всичко мои очаквания в новото XC90.
  • #6
    13 rate up comment 7 rate down comment
    :) ( преди 9 години )
    Естествено,че не е иновация. Още първите S60 имат автоматично обдухване.След като се загаси колата парното включва за 60 сек,за да няма влага в системата. И това не е само при Волво :) А тоя втория дето вика датчици,лампички и т.н. Брато,карай си Голф двойката и остави нас простите да се мъчим с по-новите коли. С такова мислене до никъде няма да го докараме. :(
  • #5
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Мерцедес S клас още от W220 / 1999 година / имат система за филтриране на въздуха която освен активен въглен включва и бактерицидна лампа / UV / и още не знам си кви филтри
  • #4
    19 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Лично за мен, това не е кой знае каква иновация. Волво много се мотат с моделите си, от 12-13 години предлагат престарелия Хс 90 за S80 да не говорим. Бърза обезценка на моделите, малък асортимент от двигатели. Посредствена работа. Когато си в премиум сегмента, трябва да си по гъвкав. Сега това с чистия въздух, може да е хубаво, но всички ние си караме колите и не сме се задушили или умрели, че чак толкова да сме зажъдняли за такава система. Да се впрягат и да развиват марката, че нещо съвсем западна.
  • #3
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ми ще светят, нормално ако неискаш да ти светят и да сменяш нищо взимаш една стара кола от 90-те и си ти - нямаш ел. стъкла, нямаш такива филтри нямаш толко датчици - караш кихаш кашляш. Пък волвото и да светка на някой собственик пак по-добре да дишаш в него отколкото в старата барака.
  • #2
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    ...и като се изпочупят след време тея датчици,като засветят едни лампички, едни грешки...
  • #1
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Отново Волво въвеждат значими подобрения! Браво, айде сега на афтърмаркета да пуснат и за други модели такива филтри на читава цена, за нашите условия ще бъдат незаменими!