IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Системата ESP става задължителна за ЕС от 1 ноември

Всички нови автомобили, които излизат от завода, трябва да разполагат с технологията

Системата ESP става задължителна за ЕС от 1 ноември

Държавите от ЕС приеха същото решение, което САЩ и Канада реализираха още през 2011 г. От 1 ноември 2014 г. всички автомобили, който излизат от заводите в европейските страни, трябва да бъде задължително оборудвани със система за електронна стабилизация (ESP), съобщава агенция ANSA.
Системата ESP става задължителна за ЕС от 1 ноември
В полза са множество изследвания на различни инциденти на пътищата на европейските страни. В частност – установено е, че 80% от катастрофите могат да бъдат предотвратени, ако автомобилите-участници в тях са оборудвани с ESP. Според данни на компанията Bosch, която е един от основните производители на системата, само през 2011 г. тя е предотвратила над 33 000 сблъсъка на пътя и е спасила хиляди човешки животи.

Към момента едва 84% от новите европейски автомобили с маса до 3.5 тона са оборудвани със системата за стабилизация. Властите в ЕС обаче са категорични, че това число трябва да достигне до 100, при това не само на произвежданите в Европа автомобили, но и на всички нови транспортни средства.

Отбелязва се, че с този електронен асистент са оборудвани повече от половината автомобили в цял свят. И ако ESP вече е задължителна в ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Израел, то има държави като Япония, Русия и Южна Корея, които не предвижват подобно изискване към производителите.

Снимка: Autoevolution

 

Тагове: esp
0 от 500
  • #2
    34 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Дълго време подценявах значението на електронните помощници, но откакто гледах в едно предаване как просто не успяха да обърнат Форд Галакси с голяма скорост и яко въртене на волана, много се впечатлих. За жени,неопитни или просто разсеяни водачи ESP и ABS вършат голяма работа.
  • #1
    21 rate up comment 2 rate down comment
    гунчо гунчев ( преди 9 години )
    правилно