IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Системата ESP става задължителна за ЕС от 1 ноември

Всички нови автомобили, които излизат от завода, трябва да разполагат с технологията

Системата ESP става задължителна за ЕС от 1 ноември

Държавите от ЕС приеха същото решение, което САЩ и Канада реализираха още през 2011 г. От 1 ноември 2014 г. всички автомобили, който излизат от заводите в европейските страни, трябва да бъде задължително оборудвани със система за електронна стабилизация (ESP), съобщава агенция ANSA.
Системата ESP става задължителна за ЕС от 1 ноември
В полза са множество изследвания на различни инциденти на пътищата на европейските страни. В частност – установено е, че 80% от катастрофите могат да бъдат предотвратени, ако автомобилите-участници в тях са оборудвани с ESP. Според данни на компанията Bosch, която е един от основните производители на системата, само през 2011 г. тя е предотвратила над 33 000 сблъсъка на пътя и е спасила хиляди човешки животи.

Към момента едва 84% от новите европейски автомобили с маса до 3.5 тона са оборудвани със системата за стабилизация. Властите в ЕС обаче са категорични, че това число трябва да достигне до 100, при това не само на произвежданите в Европа автомобили, но и на всички нови транспортни средства.

Отбелязва се, че с този електронен асистент са оборудвани повече от половината автомобили в цял свят. И ако ESP вече е задължителна в ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Израел, то има държави като Япония, Русия и Южна Корея, които не предвижват подобно изискване към производителите.

Снимка: Autoevolution

 

Тагове: esp
0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    ако японците не могат да го направят тогава е лобиране, но японистите тук всичко което не е суперлатив за тойота е лобиране срещу тяхно ако не могат да покрият изискването говори МНОГО лошо за тяхно не е такъв случая дори дачия и лада ще купят технологията от рено и ще се приключи въпроса е сигурно ще се отрази малко на цената
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    къв лобизъм ве бунак, когато става въпрос за спасяване на животи. няма да караме ниско-бюджетни варели.
  • #10
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    тоя закон звучи малко като лобиране за немски производители
  • #9
    8 rate up comment 0 rate down comment
    FastDriver ( преди 9 години )
    Да кажем , че по скоро съм неразбран. Написал съм точно това. АБС датчиците са едни от датчиците, заедно с много други от изброените на който се базира работата на ЕСП. :)
  • #8
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Любопитен ( преди 9 години )
    FastDriver не си прав.Няма ESP без ABS, но обратното го има.ABS-а контролира блокирането на колелото, сравнително "проста" система и не и трябват жироскопи, не следи ъгъл на завиване и прочее. Само внимава при натисната спирачка да не ти блокира някое колело.
  • #7
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Опита на шофьора не може да компенсира липсата на ESP. ESP може да контролира спирачките на всяка гума по отделно, което не е възможно от шофьора, колкото и да е опитен той да не говорим и времето за реакция колко е по-бързо.
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    FastDriver ( преди 9 години )
    АБС е системата на чиято датчици( и на много други в автомобила, като акселерометър, датчик за ъгъла на завиване, позицията на *** на газа/ спирачката, жироскоп и мн. др.) се базира работата на ИСП, така че няма едното без другото.
  • #5
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    ABS вече е задължителен.
  • #4
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    A ABS?
  • #3
    34 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Истината е че в България има доста специалисти и "професионални автомобилни състезатели" според които тези системи са за балъци. Според мен тази система помага в това че не може 3 часа да пътуваш и да не се разсейваш за миг. Това е спомагателна система било то за опитен или не опитен шофьор.