IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota също продаде дяла си в Tesla Motors

Прекратеното сътрудничество доведе до спиране на електрическия RAV4

Toyota също продаде дяла си в Tesla Motors

Корпорацията Toyota продаде своя дял в американския производител на електромобили Tesla Motors. През 2010 г. японците купиха 2.4% от Tesla за 50 млн. долара, припомня изданието Nikkei.
Toyota също продаде дяла си в Tesla Motors
Продажбата на акциите ще окаже влияние върху отношенията между двете компании. Първата „жертва“ е електрическият кросовър RAV4 (на снимката), който се продава в САЩ и чийто електромотор се произвежда именно от Tesla. Договорът за доставка изтича в края на настоящата година и няма да бъде подновен. Това, съвсем естествено, ще доведе и до спирането на производството на модела, който и без това се продава доста слабо – за 2 години от него са реализирани едва 2000 машини.

Електрическият кросовър струва 49 800 долара, като се задвижва от електромотор с мощност 154 к.с., захранван от комплект литиево-йонни батерии с емкост 41.8 кВт/ч. С едно зареждане машината може да измине до 160 км, а батериите се зареждат от електропреносната мрежа за 6 часа.

„Не се притеснявам от това решение, защото смятам, че най-късно до 2-3 години сътрудничеството между нас и Toyota в областта на производство на електрически двигатели може да бъде възобновено“, коментира случващото се основателят на Tesla Motors Елън Маск.

По-рано тази година и концернът Daimler продаде част от своето участие в Tesla за 780 млн. долара. Германците купиха 9.1% от акциите на американската компания през 2009 г. Пет години по-късно половината от тези акции бяха продадени на арабската компания Aabar. Така дялът на Daimler в Tesla сега е около 4%.

Снимка: Toyota

 

0 от 500
  • #2
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    с 15000 автомобила на година няма да уплаши компании с продажби по няколко милионапросто завзема нишата на хибридите която и без това е малка а влизането в нея скъпоно да видим как ще се развиват след като всички бягат от тях и се говори че са на сериозна загуба от големите им инвестиции в заводи и мрежа за зареждане
  • #1
    9 rate up comment 13 rate down comment
    пена ( преди 9 години )
    Автомобилната индустрия се *** защото тесла се скъсва да продава коли...