IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota също продаде дяла си в Tesla Motors

Прекратеното сътрудничество доведе до спиране на електрическия RAV4

Toyota също продаде дяла си в Tesla Motors

Корпорацията Toyota продаде своя дял в американския производител на електромобили Tesla Motors. През 2010 г. японците купиха 2.4% от Tesla за 50 млн. долара, припомня изданието Nikkei.
Toyota също продаде дяла си в Tesla Motors
Продажбата на акциите ще окаже влияние върху отношенията между двете компании. Първата „жертва“ е електрическият кросовър RAV4 (на снимката), който се продава в САЩ и чийто електромотор се произвежда именно от Tesla. Договорът за доставка изтича в края на настоящата година и няма да бъде подновен. Това, съвсем естествено, ще доведе и до спирането на производството на модела, който и без това се продава доста слабо – за 2 години от него са реализирани едва 2000 машини.

Електрическият кросовър струва 49 800 долара, като се задвижва от електромотор с мощност 154 к.с., захранван от комплект литиево-йонни батерии с емкост 41.8 кВт/ч. С едно зареждане машината може да измине до 160 км, а батериите се зареждат от електропреносната мрежа за 6 часа.

„Не се притеснявам от това решение, защото смятам, че най-късно до 2-3 години сътрудничеството между нас и Toyota в областта на производство на електрически двигатели може да бъде възобновено“, коментира случващото се основателят на Tesla Motors Елън Маск.

По-рано тази година и концернът Daimler продаде част от своето участие в Tesla за 780 млн. долара. Германците купиха 9.1% от акциите на американската компания през 2009 г. Пет години по-късно половината от тези акции бяха продадени на арабската компания Aabar. Така дялът на Daimler в Tesla сега е около 4%.

Снимка: Toyota

 

0 от 500
  • #12
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 9 години )
    Ха-ха, анонимко, значи Тойота е продала завод на Тесла заедно с технологиите за производство и главния инженер и на всичкото отгоре е платила за това??? Е това ако не е добро сърце, то какво е??? Или може би Елон Мъск е опрял пистолет в челото на Акио Тойода и последния не е имало как да не подпише???И да не забравяме че новината че Тойота инвестира 50 милиона в Тесла идва точно преди Тесла да си пуснат акциите на борсата, което е ясно как се отрази на цената им...
  • #11
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    До Швабен зи каскенТи хубаво ги разказваш тези старопланински легенди и предания за Тесла и Тойота ама нещата изобщо не стоят така. Всъщност Тойота не купи акции от Тесла, за да я спаси а Тесла поиска от Тойота да купи акциите ако иска Тесла да купи изоставения и завод! Идеятата на тесла бе парите, които ще броят за покупката на изоставения завод, да си ги върнат, като продадът акцции на Тойота. Тоест, Тойота не купува акции от добро сърце а това е било условието на Тесла, че ако купи завода от Тойота, Тойота ще трябва да си купи акции от Тесла, иначе нямаме сделка.
  • #10
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ха ха поредната статия която опровергава знанията на Дошо. До вчера пишеше навсякъде, че Тойота била главния акционер в Тесла а тя всъщност държала едни мижави 2% от акциите на Тесла ха ха.. Ако Тойота е била главния акционер, не знам какъв трябва да е бил Мерцедес със своите 9% от Тесла? Може би мега-гига главен акционер?
  • #9
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Знаещ ( преди 9 години )
    Тойота е производител които като започва производството на Lexus LFA си прави собствен завод за производство на карбон . Незнам от къде ти са източниците на обаче в бъдеще не им вярай много много
  • #8
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    и какво като батериите са на панасоник това не означава че всяка марка която работи с панасоник работи и с тойотатехнологията на панасоник не е на тойотаче по тази логика в къщи имам доста тойоти
  • #7
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    ей много готини хора са тия от тойота бе само раздават пари и технологии насам натамте само за чест и слава работят
  • #6
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 9 години )
    Тойота след няколко месеца ще представи серийния си модел на водород. Естествено че не им трябва вътрешна конглокенция. Тоя РАВ4 беше просто повод Тойота да удари едно рамо с няколко милиона на Тесла които бяха закъсали финансово през 2008-***. Сега Тесла Модел еС се произвежда в бивш завод на Тойота от главен инженер на Тойота. А батериите са на Панасоник, стратегически партньор на Тойота.
  • #5
    10 rate up comment 7 rate down comment
    до долния ( преди 9 години )
    Произвежда каквото можеш само да сънуваш. Карай си легена и свиркай ;()
  • #4
    10 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    много интересно Toyota какво произвеждадизелови двигатели купува от БМВ а ел.от Тесла
  • #3
    13 rate up comment 5 rate down comment
    бавареца ( преди 9 години )
    нишата на хибридите е доста по голяма от нишата на батерийните коли. и изобщо няма как да я завземе. в следващите 10на години най-бързо ще растат продажбите на хибриди