IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota представи нова лодка

Плавателният съд използва двигател от Land Cruiser

Toyota представи нова лодка

Най-големият автомобилен производител в света - компанията Toyota, представи нов плавателен съд, носещ името Ponam-31. Премиерата на вдъхновената от автомобилите лодка се състоя в Япония.
Toyota представи нова лодка
Снимка: Toyota

Лодката, описвана от Toyota като "практичен и спортен крузер", има изграден от алуминий корпус, който свежда до минимум вибрациите и шума, генерирани от въздействието на вълните.

Сравнително компактното возило разполага с панорамна палуба, където е разположено управлението, както и със закрито помещение, което е оборудвано с кухненски уреди и маса за 5 души. Във вътрешността също е разположено управление, което може да бъде използвано в студени или дъждовни дни.

"Също като RAV4, който създаде напълно нов сегмент на пазара на автомобили, новата Ponam-31 принадлежи към напълно нов клас лодки. Тя е удобна, компактна и бърза, като може да приюти до 12 души на борда си. Лодката е подходяща както за риболовни експедиции, така и за отпускащо плаване", се казва в информацията.

При създаването на Ponam-31 японските инженери и дизайнери са черпили вдъхновение от автомобилите. Задната част, например, е оборудвана с крило, наподобяващо спойлер на автомобил. А системите за безопасност, като Toyota Drive Assist (автопилот) и Toyota Virtual Anchor (задържа лодката в определена позиция), са адаптирани от гамата автомобили на Toyota. 

Двигателите също са заети от автомобилите на компанията. Това са два 3,0-литрови дизелови мотора с четири цилиндъра, които са специално пригодени за плавателния съд. Всеки от агрегатите, които познаваме от всъдехода Land Cruiser, развива мощност от 260 к.с.

Toyota Ponam-31 вече се предлага на пазара в Япония. Цените започват от 29 700 000 йени (приблизително 218 000 евро). Предвижда се да бъдат произвеждани по около 15 бройки годишно.

Toyota представи първата си лодка - Ponam-28, през 1997 година. Всички нейни плавателни съдове се оборудват с модифицирани двигатели от автомобилния бизнес на компанията.

0 от 500
  • #5
    22 rate up comment 5 rate down comment
    нововнос ( преди 9 години )
    Япония = коли, самолети, скутери, моторни лодки, яхти и какво ли още не.Германия = дизезлови барутници, замърсители, лъжене за разход, качество, гаранция, алчност и дране на балъците.
  • #4
    17 rate up comment 4 rate down comment
    нововнос ( преди 9 години )
    За какво говорим просто. На хората им дай само идея и ето, че веднага я осъществяват и превръщат в работещ, истински произведен продукт.Не като смотаните вурстове, със постоянното им говорене и купени журналисти да ги хвалят за неща, които дори на хартия ги няма още. Какво да им сравняваме изобщо на едните, които правят нещата и на другите, които само говорят и бълват същите 20-годишни дизелови барутници постоянно.Японско=качествено.Германско=нагло, трошливо, скъпо, старо.
  • #3
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    бавареца - тя и сестра ти по удря по 15 бройки годишно ама не сме казали че е глоква хахахаха :)
  • #2
    4 rate up comment 17 rate down comment
    бавареца ( преди 9 години )
    15 бройки годишно ? е*ахти новия сегмент. тия подиграват ли се или преводача нещо е объркал
  • #1
    3 rate up comment 25 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    A takaaa.Pravete si korotca i senokosa4ki a avtomobilite gi ostavete na geniite ot VW Group