IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota представи нова лодка

Плавателният съд използва двигател от Land Cruiser

Toyota представи нова лодка

Най-големият автомобилен производител в света - компанията Toyota, представи нов плавателен съд, носещ името Ponam-31. Премиерата на вдъхновената от автомобилите лодка се състоя в Япония.
Toyota представи нова лодка
Снимка: Toyota

Лодката, описвана от Toyota като "практичен и спортен крузер", има изграден от алуминий корпус, който свежда до минимум вибрациите и шума, генерирани от въздействието на вълните.

Сравнително компактното возило разполага с панорамна палуба, където е разположено управлението, както и със закрито помещение, което е оборудвано с кухненски уреди и маса за 5 души. Във вътрешността също е разположено управление, което може да бъде използвано в студени или дъждовни дни.

"Също като RAV4, който създаде напълно нов сегмент на пазара на автомобили, новата Ponam-31 принадлежи към напълно нов клас лодки. Тя е удобна, компактна и бърза, като може да приюти до 12 души на борда си. Лодката е подходяща както за риболовни експедиции, така и за отпускащо плаване", се казва в информацията.

При създаването на Ponam-31 японските инженери и дизайнери са черпили вдъхновение от автомобилите. Задната част, например, е оборудвана с крило, наподобяващо спойлер на автомобил. А системите за безопасност, като Toyota Drive Assist (автопилот) и Toyota Virtual Anchor (задържа лодката в определена позиция), са адаптирани от гамата автомобили на Toyota. 

Двигателите също са заети от автомобилите на компанията. Това са два 3,0-литрови дизелови мотора с четири цилиндъра, които са специално пригодени за плавателния съд. Всеки от агрегатите, които познаваме от всъдехода Land Cruiser, развива мощност от 260 к.с.

Toyota Ponam-31 вече се предлага на пазара в Япония. Цените започват от 29 700 000 йени (приблизително 218 000 евро). Предвижда се да бъдат произвеждани по около 15 бройки годишно.

Toyota представи първата си лодка - Ponam-28, през 1997 година. Всички нейни плавателни съдове се оборудват с модифицирани двигатели от автомобилния бизнес на компанията.

0 от 500
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Нека има, решили хората - лодка, направили лодка. Утре и хеликоптер ще направят ако решат.А пък за Мицубиши въобще няма смисъл да се говори, MHI правят даже и ядрени реактори, така че имат ресурс, тях не ги мислете ;)
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    Taia statia dokaza kolko napred v tehnikata sa iaponcite - samoleti,korabi,iahti.razbira se tezi ne6ta ne vylnuvat bednite golfadjii,za6toto te niamat pari za iahti muhahahahahahaha
  • #13
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Баницата ако е направена от ВАГончетата, смятай, че и такава новина ще има. Те първо обаче да си извадят ръцете от задниците, за да направят нещо, като света, а не само да лаят по медиите!
  • #12
    5 rate up comment 1 rate down comment
    пепер ( преди 9 години )
    Аутомедиа - новини за лодки, за телефони... утре и някоя рецепта за баница?!
  • #11
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Кондьо ( преди 9 години )
    Я карам само японско и слушам само сръпско! Моа да си купвам една такаа лодка, ама ме е стра от водата!
  • #10
    2 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Тия смотльовци една свестна кола не могат да направят, взели да правят лодки! Сигурно потъват още неизминали и 100 мили!
  • #9
    9 rate up comment 1 rate down comment
    до: Факт ( преди 9 години )
    Ей тука за пореден път се убеждавам, че са най-най-най простите хора!------------------------------------На първо място, предполагам визираш себе си и след това останалите!Между другото, когато някой няма какво да каже или не може да докаже тезата си по нормален начин, започва да обижда точно, като теб. Нещо по темата да кажеш или е по-важното да наречеш всички с епитети, за да си спокоен! Успокои ли се вече? Ако е така, пусни водата след себе си, че много се размириса.
  • #8
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Факт ( преди 9 години )
    Ей тука за пореден път се убеждавам, че са най-най-най простите хора! Нека немци, корейци, китайци, японци, марсианци продължават да произвеждат, от това печелят всички, колите и на едните и другите стават по-добри. Хората на това му викат конглокенция! После всеки си има предпочитания, купува или едното, или другото. Ама Бай *** си знае само неговото и всичко друго ***, ама кат се замисли той какво е произвел и какво може да си купи ... Един голям вурст, както пише един по-надолу. Смешници!
  • #7
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Японците превзеха с техниката си сушата, океаните, небето и космоса, а пръдливите вурстове си доразвиват само 100 годишните технологии, но пак не успяват. Когато към колите нямаше високи изисквания германчетата бяха добре, но когато изискванията се покачиха, не могат да отговорят на новите условия с техника и започват да лъжат по тестовете и да купуват журналисти. Това най-добре го могат още от времето на Гьобелс. Виждам, че са се развили много в тази насока. А техниката кога бе вурстове? Кога?
  • #6
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Мондьо ( преди 9 години )
    Хонда направи самолет,таийота-лодка..време е мазга да направи делтапланер,а митсубаши подводница!!!!!