IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford възражда легендата GT

Моделът ще се появи 50 години след първата си победа в „Льо Ман“

Ford възражда легендата GT

Концернът Ford ще пусне нова суперкола, която ще се превърне в идеологически приемник на модела GT. Тя ще излезе на пазара през 2016 г., когато се навършва точно половин век от първата победа на GT40 в сериите „Льо Ман“, съобщава изданието Motor Trend.
Ford възражда легендата GT
Ford GT от 2005 г. Снимка: Ford

Ford GT40 печели „24 часа на Льо Ман“ в четири поредни години – от 1966 до 1969 г., като това е най-успешният състезателен модел в историята на американската промишленост. Според информацията новият автомобил ще има и състезателна версия, която ще вземе участие в легендарното състезание и ще се бори с автомобили като Chevrolet Corvette, Ferrari F458 и Porsche 911.

Новият Ford GT ще бъде със средно разположение на двигателя. За пистовия модел вариант е поставянето на 5.8-литров V8 мотор от една от модификациите Mustang 500, който ще бъде оборудван с компресор и това ще позволи мощността му да нарастне до 680 к.с.

Проблемът на този агрегат е, че бе спрян от производство през миналата година. Затова в компанията могат да се спрат на друг мотор – създадения за болидите от клас Daytona Prototype, участващи в сериите Tudor, двигател. Това е 3.5-литров V6 с две турбини от семейството EcoBoost, развиващ 600 к.с.

Този мотор най-вероятно ще бъде поставен именно на прототипа за „Льо Ман“, докато гражданската версия ще получи 5.2-литров V8, който също се предлага на една от версиите на Mustang. Агрегатът достига 625 к.с. и 680 Нм въртящ момент.

Бъдещият модел на Ford ще се появи пред публика на автосалона в Детройт през януари. А продажбите му ще стартират 12 месеца по-късно.

 

Тагове: ford gt40 ford gt
0 от 500