IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Броят на шофьорите в Китай може да достигне 1 млрд.

Стряскащата прогноза е на Китайската асоциация на автомобилните производители

Броят на шофьорите в Китай може да достигне 1 млрд.

Броят на шофьорите в Китай може да достигне 1 млрд.
Така изглежда трафикът в час пик в големите китайски градове. Снимка: Ройтерс

Трафикът в градове като Пекин и сега е невъзможен. Представете си обаче какво би се случило ако броят на шофьорите в Китай достигне 1 млрд. Стряскащата прогноза направи Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM), според която през следващите 10-15 години броят на хората със свидетелство за управление на автомобил в страната може да се утрои. През миналата година хората с шофьорски книжки в Китай са били 280 млн., предава Bloomberg.

Притежанието на шофьорска книжка не означава непременно и притежание на личен автомобил. Прогнозата обаче разкрива мащаба на предизвикателството, с което ще трябва да се справи правителството на Китай при борбата със замърсяването на въздуха и задръстванията в големите градове. Настоящите мерки засягат най-вече мегаполиси като Пекин и Шанхай, където действат ограничения за притежанието на автомобил.

Настоящата инфраструктура на Китай може да побере най-много 300 млн. автомобила, посочват от CAAM. А това е твърде малко, тъй като се очаква през 2020 година само броят на автомобилите за лични нужди да достигне 200 млн. През миналата година тези автомобили са били 127 млн.

Според Китайската асоциация на автомобилните производители увеличаващият се брой на шофьорите в страната може да се отрази благоприятно на компаниите, отдаващи автомобили под наем. "Това е бизнес, който в момента се развива, споделят от CAAM пред Bloomberg. - Сега автомобилите под наем съставляват едва 10 процента от общия брой пътнически превозни средства в страната".

Още по темата:
Китай унищожава 6 млн. автомобила

 

0 от 500