IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза – само 6 автопроизводителя ще оцелеят

Анализът е на финансов експерт от холдинга Morgan Stanley

Прогноза – само 6 автопроизводителя ще оцелеят

Само 5-6 от сегашните големи автомобилни производители ще оцелеят през следващите около 15 години, заяви един от водещите икономисти на холдинга Morgan Stanley – Адам Джоунс, в интервю за The Detroit News.
Прогноза – само 6 автопроизводителя ще оцелеят
„В момента има прекалено много автомобилни компании – около 30 от 8 държави. По наше мнение, като отчитаме икономическите показатели, конкурентоспособността им и техническите им възможности, тяхната бройка ще се съкрати до 5 или 6“, коментира Джоунс. И добави, че в сегашния си вид тези компании ще могат да оцелеят максимум още 10-15 години. Прогнозата му се отнася и за американските производители.

Финансовият експерт не посочи кои компании, според него, ще бъдат принудени да прекратят дейността си. Джоунс все пак уточни, че сериозни проблеми ще имат General Motors и Tesla, докато BMW – заради високите технологии, които предлага, и Volkswagen AG – заради широката си гама продукти, могат да бъдат спокойни.

Друго издание - Car and Driver, също смята, че в сегашния си вид GM трудно ще се справи на пазара. Американският концерн вече закри някои от принадлежащите му брандове – Hummer, Pontiac и Saturn, и започна сериозна реорганизация на производството в цял свят. Chevrolet напуска Европа, а Opel се изтегля от Китай. Предстои спиране на австралийския Holden.

Изданието е на мнение, че френската група PSA Peugeot Citroen и Volvo също за сред застрашените компании. И припомня, че въпреки неприятните прогнози на финансистите в световен мащаб, създаването на съюзи между различните производители продължава. Китайската DonFeng купи голяма част от акциите на PSA, а Volkswagen планира да увеличи своето участие в Scania.

Снимка: Automedia.bg

Тагове: morgan stanley
0 от 500
  • #18
    11 rate up comment 6 rate down comment
    до Чичето ( преди 10 години )
    Шушляк,аналогичните автомобили по класове от една и съща марка се различават много по между си в зависимост от това дали е за пазара на САЩ или Европа. И понеже си "продуктово"обременен,няма да ти давам пример с немски автомобили, а с твоите любими японски автомобили.?не че ги познаваш по-добре/ Honda прави два съвсем различни Civic и Accord за САЩ и Европа.Каква е разликата между тях, може и сам да установиш.Същото е с много от моделите на Toyota,особенно в категорията SUV.
  • #17
    9 rate up comment 10 rate down comment
    До чичето. ( преди 10 години )
    Дошо изобщо не са ми сбъркани сметките, Ауди има 1,6 милиона продажби. Лексус 450000. Като от тях 200000 в САЩ и 100000 в Япония. А сега сметни какви са продажбите на Лексус в останалия свят. Знам че с една гънка трудно се разбира какво ти пишат хората, но наблегни на изречението което ти писах.""Е Те Лексус нали знаеш че само в САЩ и Япония се продават"","" За сметка на това в Останалия свят Продажбите на Ауди са не 2, не 3 а около 10 пъти повече от тези на Лексус.""
  • #16
    16 rate up comment 11 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    Най-голямата комедия е че американския "6000 кубика" атмосферен мотор има далеч по-малко вредни канцерогенни емисии от 2 литрово турбинирано дизелче. И това при положение че 2-литровото дизелче е ново, че като навърти километри и почнат да му се скапват филтри за твърди частици, инжектори, турбини започва да става страшно.
  • #15
    8 rate up comment 8 rate down comment
    A3 ( преди 10 години )
    Ti li gowori6 za tehnologi4nostta na USA otnosno kolite be kaun!??!?!?!?!Atmosferen motor s obem 6000 kubika li e mu e tehnologiqta.Tiq tlusti glupaci qnkite NE razbirat ot koli i im trqbwa edinstweno da e golqmo i s ogromen motor.Aide ne merci!
  • #14
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    Мушама, за коя точно технологичност на Европа говориш? За високо канцерогенните смогообразуващи дизелчета ли? Нещо си се объркал. Високи технологии са хибридите, електромобилите, водородните горивни клетки. А те идват основно от Япония и донякъде от САЩ.
  • #13
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    "пазарът в САЩ не може да се сравнява от гледна точка качество и технологичност с този в Европа"!?!?!?!?!?!!?!?!?!??!?! - боже колко мъка има на тоя свят - готови са за смях да станат вагенските дилърчета само и само да излъжат поредния будала и да му пробутат строшен китайски *** наречен ваген - ужасна работа....хора не се лъжете, че много боли после в сервиза!
  • #12
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    А Европа е мерило единствено за идиотия, защото само в Европа може да се толерира канцерогенна технология като дизела само за да се угоди на лобистките интереси на местните автопроизводители които са достатъчно неразумни да не разработят по-интелигентна технология.
  • #11
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    ВАГончета, много ви сбъркани данните бе! Глобално Алди:Лексус са около 3:1, не 10. Освен това Лексус е глобален бранд едва от 2005 а и няма евтини осакатени не-особено-премиум модели от сорта на А1 или А3 тракащо дизелче които основно се купуват в Европа и Китай, така че е глуаво да се сравняват директно. А че Алди щели да задминат Лексус до 5-6 години в САЩ е най-големия виц който съм чувал. Ха-ха! Да, сигурно продажбите на А3 седан ще задминат продажбите на Lexus GS, ама дотам.
  • #10
    14 rate up comment 16 rate down comment
    до Чичето ( преди 10 години )
    Шушляк,пазарът в САЩ не може да се сравнява от гледна точка качество и технологичност с този в Европа. Единственните качествени автомобили там са произведените марки под контрола на европейските концерни или внесени от Европа:Mercedes,BMW,Audi,Porsche,Ferarri и т.н.Останалото е местни и японски кошници далеч от това ниво.
  • #9
    9 rate up comment 16 rate down comment
    A3 ( преди 10 години )
    Pazara w USA e edin ot nai-konserwatiwnite otnosno awtomobili,Evropa e merilo.Zatowa Lexus tuk ne moje da probie za6toto ewropeicite znaqt 6to za ko6nici sa!HONDA CIVIC 1,6 TDI!!!!!!!! :)))))))))