IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-странните пътни правила в света

Някои от тях са доста стари, но продължават да действат

Най-странните пътни правила в света

Автомобилните експерти от сайта Yahoo направиха подборка на някои от най-странните и необичайни правила, на които трябва да се подчиняват шофьорите в различни държави. Някои от тях са остарели, но въпреки това продължават да действат и могат да доведат до сериозни проблеми за водачите на автомобили.
Най-странните автомобилни правила в света
Снимка: Ройтерс

Тайланд - голотата е забранена

В Тайланд на мъжете и жените е забранено да управляват автомобили и автобуси, ако торсът им не е покрит с дреха. Това автоматично изключва възможността да се кара по бански. Не се уточнява дали забраната важи за мотоциклети и велосипеди.

Коста Рика – без музика край църкви и училища


В Коста Рика шофьорът има право да пие алкохол, стига неговата концентрация в кръвта да не превиши позволените от закона 0.05 %. В същото време обаче е забранено силното слушане на музика в автомобила, когато той се намира в близост до църква, болница или училище.

Франция – тестерът за алкохол е задължителен


Във Франция употребата на алкохол преди качване зад волана не само е абсолютно забранена, но шофьорът е длъжен да има дрегер в автомобила си. За тези, които взимат кола под наем, фирмите продават такъв уред срещу 5 долара. Ако го няма в колата, водачът трябва да плати глоба от 15 долара.

Русия – глоба при мръсна кола

Едно от правилата, които изненадват чужденците в Москва, е че там нямаш право да миеш автомобила си на улицата. И ако го правиш, може да бъдеш глобен. В същото време си заплашен от парична санкция и ако управляваш мръсен автомобил.

Кипър – забранени са жестовете зад волана


На шофьорите в Кипър им е забранено да пускат волана по време на движение. А до това най-често се стига, когато трябва да се жестикулира по адрес на пешеходци или на други водачи на автомобили. Ако полицай види подобно нещо, може да наложи глоба от 35 долара.

Южна Африка – пастирите са с предимство


В Южна Африка шофьорите са длъжни да дават път на пастирите, които прекарват животни през пътя. Човек, който води крава, кон, коза, свиня или щраус, е крал на пътя и ако някой водач на автомобил не му даде предимство, може да бъде наказан с глоба от 500 долара.

Япония – глоба за возене при пиян шофьор


В Япония шофьор, който изпръска пешеходец край път, ще бъде глобен минимум с 60 долара. Това обаче са жълти стотинки в сравнение с глобата, която ви заплашва, ако се качите при шофьор, употребил алкохол. Или пък преотстъпите автомобила си на такъв.

Великобритания – Яж или карай


В Обединеното кралство е напълно забранено да управляваш автомобил и да се храниш. Глобата за подобно нарушение е доста висока.

САЩ – овцете ги е страх да пътуват сами


САЩ е една от държавите, в които все ще действат редица причудливи закони. Един от тях е в щата Монтана, където не можете да возите овца в каросерията на пикапа си, защото животното го е страх да пътува само. Но пък е позволено да го вземете при себе си в кабината. В Невада пък нямате право да яздите камила на обществен път.

Още по темата:
Най-нелепите закони в Америка

Най-нелепите закони в Европа и Азия

 

0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    В Сингапур те глобяват ако се возиш сам в автомобил!
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    В Кипър какво? Ти предавките с 2 ръце ли ги сменяш? Аре мисли малко преди да пишеш!По принцип жестовете на много места са забранени. В Германия например, ако покажеш на някой среден пръст глобата е 1500 евро. Ама не че си пуснал волана с 1 ръка, а заради това, че правиш обиден жест.
  • #9
    4 rate up comment 3 rate down comment
    б-я ( преди 10 години )
    Както винаги, Щатите бият с простотиите си. Останалите неща са малко или много валидни и за България или поне се говори, че трябва да бъдат въведени. Затова не виждам нищо странно, че някой е забранил на някой да се храни в колата си. Тук примерно е забранено да се кара с джапанки или бос. В Кипър обаче не ми е ясно, как сменят предавките или всички са с автоматици?
  • #8
    6 rate up comment 0 rate down comment
    thebrainless ( преди 10 години )
    Нито една от забраните не ми се струва странна.
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    b.b. ( преди 10 години )
    Свършиха ли новините, че взехте да изтупвате от праха стари статии и да ги пробутвате за нови!? Миналата седмица пак имаше статия, която като тази е копи-пейст от по-стара ваша статия.
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Любопитен ( преди 10 години )
    Свири смело, няма да те глобят
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Шанз-Елизе ( преди 10 години )
    За ядене, пиене на кафе особено, пушене, гримиране и др. подобни не би трябвало да е странно според мен. Това са дейности, които ти отвличат вниманието и са опасни. За яденето миналата година бяха писали за нелеп случай. Жена хапвала закуска в колата в някакво задръстване. Някаква кола отзад леко е удря, храна и влиза в трахеята и се задушава.
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Yordan ( преди 10 години )
    кви долари във Франция?!?! канадски ли ?? хахаха много зле оформена статияАз пък мога да кажа да погледате малко най-големия руски портал за автомобили autofishki, там редовно се качват кличета от онборд камери, които са задължителни и мога да ви кажа, че чистите коли се броят на пръсти там. Там е по-прашно и мръсно дори от България ...
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Шанз-Елизе ( преди 10 години )
    Пак пишете глупости. Във Франция употребата на алкохол не е абсолютно забранена. До 0,5 промила е разрешено. Рядко могат да те проверят обаче и то го правят само, ако се държиш неадекватно и имат съмнения. Да носиш дрегер пък е другата глупост. По едно време наистина го бяха приели, но за кратко и не съм чул да са глобили някой за това, защото никога не са проверявали. Другия път, като преписвате и превеждате с Гугъл направете малка справка как стоят нещата!
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    bat Vasko ( преди 10 години )
    Кое е странното на забраната да ядеш докато караш във Великобритания? Едната ръка ти е заета като при говорене по мобилен телефон, същата работа е и при пушене.