IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

SEAT построи най-големия соларен парк в автоиндустрията

Слънчевите панели ще генерират електричество от 15 млн. киловатчаса годишно

SEAT построи най-големия соларен парк в автоиндустрията

Испанският производител на коли SEAT завърши строителството на най-голямата соларна електроцентрала в автомобилната индустрия, съобщава порталът CleanTechnica.
SEAT построи най-големия соларен парк в автоиндустрията
Компанията започна съвместното строителство с енергийното дружество Gestamp Solar през 2010 г. Според независими оценки цената на съоръжението е приблизително 35 млн. евро.

Соларният парк, известен под названието SEAT Al Sol, е с енергийна мощност от 11 мегавата. Съставен е от 53 000 слънчеви панели, инсталирани в рамките на площ от 276 000 квадратни метра.
SEAT построи най-големия соларен парк в автоиндустрията
Компанията майка на испанския производител – Volkswagen, съобщи, че слънчевите панели ще генерират електричество от 15 млн. киловатчаса годишно. Обемът се равнява на 25% от необходимата за производството на новия SEAT Leon годишна енергия.

"SEAT представя историята на успеха и историята на ангажимента", посочи Хорхе Фернандес Диас, министър на вътрешните работи на Испания. Той описа производителя като "компания пионер".

Проектът Al Sol осигурява чиста енергия в голям мащаб. Според оценки на Gestamp Solar икономиите от вредния за околната среда въглероден диоксид ще достигнат 7 000 тона на година, което надхвърля повече от осем пъти абсорбцията на Сентръл парк в Ню Йорк.
SEAT построи най-големия соларен парк в автоиндустрията
Снимки: Seat

Още икономически новини за автомобили четете в Investor.bg

0 от 500
  • #9
    7 rate up comment 3 rate down comment
    АУТОДРЕМЕИЯ ( преди 10 години )
    Nissan планира да продължи тестовете, за да усъвършенства системата Vehicle-To-Building, която е еволюция на системата LEAF-to-Home. "LEAF-to-Home" зарядната станция гарантира непрекъснат поток на електричество, съхранявано във висококапацитетните батерии на борда на електромобилите Nissan LEAF. Тя се инсталира в дома на собственика, там, където автомобилът нощува. Системата ще помогне в оглокажаването на собствениците на Nissan LEAF да зареждат своите коли с генерирано през нощта електричество, когато потреблението е ниско или то се добива от слънчеви панели.
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    ХАХАХХАХАХХ АБЕ СПИТ ( преди 10 години )
    Vehicle-to-Building се използва в Nissan Advanced Technology Center в Ацуги, Япония, от юли месец. Сградата се възползва от намаление на електрическата консумация с 25,6 kW в пиковите летни периоди. Това става чрез контролиране на времето за зареждане на електромобилите, без обаче това да оказва влияние върху ежедневното придвижване на работниците, нито върху автомобилите им. Резултатите доведоха до приблизително 2,5% намаление на консумацията на електричество в пиковите часове, което се равнява на близо 500 000 йени годишно намаление от сметките за ток (на база настоящите цени на Tokyo Electric Power Company)
  • #7
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    МИ електроцентрали се строят по цял свят, не виждам по-специалното тук... освен, че сеат участва с някакво финансиране и за реклама. Естественно преди да им сваляме шапка трябва да знаем, че от тази ел. енергия ще изкарват пари... Не виждам от къде идва благотворителните писаници ... нито е технологичен пробив нито нещо направено безвъзмездно за природата. Ако си оправят димящите дизели повече ще помогнат.
  • #6
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Sheldon ( преди 10 години )
    @ кое е новото?Някой да казва някъде, че е нововъведение? Похвална инициатива на Seat.
  • #5
    6 rate up comment 11 rate down comment
    кое е новото? ( преди 10 години )
    Топлата вода вече е открита,франсетата от Рено отдавна вече са го измислили!!!
  • #4
    23 rate up comment 0 rate down comment
    Алекс ( преди 10 години )
    Браво и на Митко за " Браво на Сеат "
  • #3
    13 rate up comment 6 rate down comment
    бавареца ( преди 10 години )
    малко рано, но това е бъдещето
  • #2
    24 rate up comment 6 rate down comment
    Митко ( преди 10 години )
    Браво на СЕАТ!
  • #1
    12 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    На свинче звънче!