IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes навърши 113 години

Някои интересни факти от историята на най-популярната автомобилна марка

Mercedes навърши 113 години

На 26 септември 1902 г. компанията Daimler Motoren Gesellschaft регистрира името Mercedes като търтговска марка. От този момент започва историята на най-известната автомобилна компания. С помощта на изданието Carsguru ви предлагаме някои интересни факти за нея.

Бързи карети


Първият агрегат на Карл Бенц – баща и основател на Mercedes, е показан на автосалона в Париж през 1887 г. В началото хората са твърде скептични към изобретението. За автомобила са наложени редица ограничения, в това число и за скорост. Той може да се движи с максимум 6 км/ч в града и с 12 км/ч извън него. По това време хората ги е страх от автомобилите, а същото важи и за конете, които са основният транспорт по пътищата на Германия.
Mercedes навърши 113 години
Веднъж срещу Бенц е попаден иск, защото си е позволил да задмине полицейска карета на улица в града. Карл подходил хитро към ситуацията – започнал да вози на автомобила си полицаи и те му позволили да се движи по-бързо от каретите с коне. Въпреки това скептицизмът у хората останал.

Преломният момент настъпва през 1888 г., когато жената на Карл тръгва с автомобил към родителите си в градчето Пфорцхайм. Дамата изминава 106 км без никакви проблеми и цяла Германия разбира за предимствата на изобретението на Бенц.

По суша, вода и въздух

Знаете ли какво означава звездата с трите лъча от логото на Mercedes? В началото компанията не се е занимавала само с автомобили, а е работила още за морската и въздушната промишлености, като е подготвяла авиационни и корабни двигатели. Именно успехът на компанията в трите посоки е вдъхновил създаването на емблемата.
Mercedes навърши 113 години
Звездата с 3 лъча символизира успехите на марката по суша, вода и въздух. Има обаче още една трактовка на емблемата, че автомобилите Mercedes са направени за удобство на този, който ги кара, на този който се вози в тях, и на този, който ги поддържа.

Псевдоним за автомобила

Навярно мнозина знаят, че названието на марката Mercedes-Benz идва от женско име, но нещата не са толкова прости. Веднъж посланикът на Австро-Унгария Емил Елинек решил да вложи сериозна сума в компанията Daimler, защото предчувствал, че производството на автомобили ще започне да носи доходи. Неговата дъщеря имала доста странно име - Адриана Мануела Рамона Елинек, и за по-лесно я наричали Мерседес.
Mercedes навърши 113 години
Всъщност името Mercedes идва от испански и означава „милосърдие”. В крайна сметка, след сливането на компанията с Daimler, е трябвало да се избере ново име. Причината е, че Daimler е била регистрирана като търговска марка в Германия. И Карл Бенц е избрал  Mercedes-Benz. 

Автомобил за Джобс

Известно е, че любимият автомобил на Стив Джобс е бил  Mercedes-Benz SL 55 AMG. Той кара машината си без номера и я сменя на всеки 6 месеца. Компютърният гений има договор с местен дилър, като на 6 месеца връща машината си и получава нова.
Mercedes навърши 113 години
Любопитното в цялата история е, че според законите в Калифорния имате цели 6 месеца на разположение да поставите номера на колата си, след като я купите. Точно преди да изтече този срок, Джобс връща автомобила на дилъра и взима нов и така на практика през цялото време кара без номера. А дилърът е още по-доволен, защото върнатите машини се продават като топъл хляб и на по-висока цена, защото са карани от Стив Джобс.

Изтребителят Mercedes-Benz T80

Известен е фактът, че компанията Mercedes е създадена от любителите на силни усещания. Карл Бенц, Готлиб Даймлер и Емил Елинек обичат автомобилните състезания и дори създават отбор. През 1939 г. е направен прототипът Mercedes-Benz T80 – състезателен автомобил, който трябва да постави абсолютен рекорд за скорост.
Mercedes навърши 113 години
Това обаче така и не става, тъй като разработката се проточва доста дълго време и в крайна сметка започва Втората световна война. След нея за автомобила е забравено и той отива в музея на компанията. А защо изтребител ще каже някой? Причината е, че двигателят на тази машина е заимстван от самолета Messerschmitt Bf 109, като това е възможно най-мощният мотор в този момент.

Rennwagen-Schnell Transporter

Според мнозина това е най-красивият влекач, който човечеството някога е виждало. Mercedes Rennwagen-Schnell Transporter или просто „Синьото чудо” е произведен през 1950 г, като може да развие колосалните за времето си 170 км/ч, при това, когато е натоварен докрай.
Mercedes навърши 113 години
Платформата представлява удължено шаси от Mercedes-Benz 300S. Двигателят е от същия модел, докато останалите елементи от екстериора са от Mercedes-Benz 180. За съжаление, оригиналният Rennwagen-Scnell Transporter така и не е оцелял до наши дни и в музея на компанията е само направена по-късно конструкция на машината.

Mercedes-Benz Gelandewagen 300 GD

Това е 74-годишният Гюнтер Холторф, който обиколи цял свят зад волана на своя Mercedes-Benz Gelandewagen 300 GD. Пътешествието му е уникално, защото продължава и в момента – повече от 23 години. За този период са изминати 800 000 км, при това без сериозни повреди.
Mercedes навърши 113 години
През цялото време Гюнтер е зад волана на своя приятел, който нарича Ото. Всички повреди Холторф отстранява сам. Германецът преминава през цяла Африка, а като цяло е посетил повече от 200 държави по света.

Снимки: Mercedes-Benz
 

Тагове: mercedes
0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Tiffany Inlaid Stone ( преди 9 години )
    Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks for your time!Tiffany Inlaid Stone Circle Necklace http://tiffany.bubbleuk.pw/tiffany-inlaid-stone-circle-necklace-p-571.html
  • #18
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Pora ( преди 10 години )
    Най великата марка. Поклон! Карам w140 ка и не бих я сменил за друго!
  • #17
    7 rate up comment 2 rate down comment
    robi1971 ( преди 10 години )
    Карал съм BMW 320d 177h Е90.И сега C280 aut W204 - бавареца беше много добър и икономичен но возеше като каруца или лагерна количка . В Мерцедеса се возиш доста комфортно и имаш чувство за сигорност
  • #16
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 10 години )
    Добре тотално дефорсирани.Сега доволен ли си?
  • #15
    8 rate up comment 6 rate down comment
    187 ( преди 10 години )
    "разтоварен" - дошо, кви са тия думички, некви термини ли бацаме ;)
  • #14
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Дошо ( преди 10 години )
    Дизеловия двигател в Япония е забранен със закон!А това, че не са го познавали само ти си мислиш плиткоумник
  • #13
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Дошо до до Дошо ( преди 10 години )
    Да изтеглят, да изтеглят - накрая на годината в класациите за надеждност пак ще са пред германските ментета
  • #12
    17 rate up comment 9 rate down comment
    JDM+Mercedes ( преди 10 години )
    Най-великата марка на света за всички времена ! Колкото и върл фен да съм на японското (деже понякога хейтвам по други марки заради това :Д ) за Мерцедес просто няма как да се каже лоша дума! Хора които говорят лошо за Мерцедес или са лапетии по на 14-15 дето в главите им са само BMW-та или хора които нихога не са имали Бенц и избиват комплекси. Поклон!
  • #11
    6 rate up comment 9 rate down comment
    до Дошо ( преди 10 години )
    Японските автопроизводители Тойота и Нисан обявиха че изтеглят над 1,5 милиона автомобила заради фабрични дефекти, предаде БиБиСи.Нисан изтегля 908 900 бройки от моделите Infiniti M, Serena, X-Trail, Lafesta и Fuga, произведени между 2004 и 2013 година, заради проблеми със сензорите за подаване на газ.Тойота в същото време оттегля 615 000 Сиени от американския пазар, заради възникнал проблем с предавката за паркиране. По-рано през септември, японския концерн изтегли още 780 000 бройки от американския пазар.
  • #10
    9 rate up comment 12 rate down comment
    до Дошо ( преди 10 години )
    Млъкни за малко,бе хейтър! И без това няма какво да кажеш. Стига си цапал форума."А за двигателите - кой 2.0 дизел 72к.с или 3,0 дизел 115к.с?Двигателите им са много здрави, но нищо повече.Знаеш ли по онова време омразните ти японци какви мотори са правели?За съвършенство ще ми говори........***"По това време японците даже не са познавали дизеловия двигател.