IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Karmann Ghia – легенда на 60 години

Моделът си остава едни от най-търсените сред колекционерите

Karmann Ghia – легенда на 60 години

Един от автомобилите в световната история, извоювал статут на легенда - Karmann Ghia, навърши 60 години. Моделът е знаков за Volkswagen и до ден-днешен е сред най-търсените от автомобилните колекционери.
Karmann Ghia – една легенда на 60 години
Всъщност германският концерн има непряко отношение към този модел. Проектът Karmann Ghia е разработен от германското ателие за каросерии Karmann и италианските специалисти по автомобилен дизайн Carrozzeria Ghia.

През 1953 г. Луиджи Сегре от Ghia пресъздава идеята на Вилхелм Карман за красиво купе на базата на Volkswagen, без дори да уведоми германския концерн за намеренията си. Любопитното е, че Карман първоначално е искал не купе, а кабриолет.
Karmann Ghia – една легенда на 60 години
В крайна сметка Карман показва резултата на тогавашния шеф на Volkswagen Хенрих Нордхоф, който е известен като човек с доста консервативни възгледи. Затова и той изненадва мнозина, като дава „зелена светлина” на проекта. Така започва сътрудничеството между компаниите Volkswagen и Karmann, което по-късно ражда и още един знаменит автомобил – кабриото Volkswagen Beetle.
Karmann Ghia – една легенда на 60 години
В крайна сметка Karmann Ghia е пуснат в производство през 1955 г., като от конвейра първо слиза версията купе, а две години по-късно се появява и кабриолет. За 19 години на производство Volkswagen продава повече от 445 000 автомобила, въпреки че машината не може да се похвали с впечатляващи характеристики.
Karmann Ghia – една легенда на 60 години
Под наистина красивата каросерия на Karmann Ghia всъщност е скрит скромният Volkswagen Beetle. Двигателите, които се предлагат, са три – с обем 1.2, 1.5 или 1.6 литра. А оригиналният прототип на автомобила и до ден-днешен е изложен в музея на Volkswagen в Оснабрюк.

Снимки: Volkswagen
 

Тагове: karmann ghia
0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    187 ( преди 10 години )
    не е алфасуд, алфа арна е - http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Arna , а алфасуд е малко по - друга история
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    FastDriver ( преди 10 години )
    Като се замисля по този въпрос, винаги ми идва на ум следната мисъл изказана от средностатистическия автомобилен лайк: "Ейй, идеална кола е с японска техника и италиански дизайн" и веднага се сещам за АлфаСуд от 80-те...Ама само не разбрах защо взеха японския дизайн с италианската техника тогава :))))
  • #1
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Falco ( преди 10 години )
    Защо до всичко ценно ,което е донесло успех на германците са се докоснали италиански дизайнери.Като започнем от мерцедес 190,пасат,голф и т н.