IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo слага край на пътните инциденти

Компанията разработва нови технологии за безопасност, част от които ще видим в следващото XC90

Volvo слага край на пътните инциденти

Автомобил, с който не може да се катастрофира. Звучи като возило от фантастичен филм, но всъщност е съвсем реален автомобил. Той носи емблемата на Volvo, готов е за производство и ще стъпи на пазара след 6-7 години, съобщават от шведската марка.
Volvo слага край на пътните инциденти
Снимка: Volvo

Открай време автомобилите на Volvo са известни с безопасността си. Сега обаче шведите не искат просто да направят по-устойчив на катастрофи автомобил, а такъв, с който не може да се катастрофира.

Технологията, която ще използва въпросното возило съществува, но въпреки това пазарната му премиера няма как да се състои преди 2020 година. Причината е, че шведите имат нужда от инфраструктура, която да комуникира с колата.

"Разполагаме с технологии, с които автомобилите могат да се движат напълно автономно, без необходимост от шофьор. Няма значение дали е нощ или ден, дали вали или е слънчево. Проблемът, който стои пред нас е свързан със законодателството и инфраструктурата", заявява представител на марката пред Аutocar.

Volvo вече показа концептулани технологии за автономни автомобили. Предлага и редица серийни системи, които могат да спрат колата при опасност, дори ако шофьорът не реагира. За да бъде предложен напълно автономен автомобил обаче трябва да бъдат извървени определени стъпки.

Една от тях ще бъде направена с новото поколение XC90. Все още няма конкретна информация за системите, с които ще бъде оборудван този модел, но шведите посочват, че той ще разполага с всичко необходимо за автономно придвижване.

"Хардуерът, с който ще бъде оборудван XC90 - камери и радари, е напълно достатъчен за да може колата да се движи без помощта на шофьор. Необходими са единствено софтуер, с който вече разполагаме, и инфраструктура, с която тези системи да комуникират", обясняват от Volvo.

Друга любопитна подробност е целта на компанията да предложи тези технологии на достъпни цени, за да могат да достигнат до максимално широк кръг хора - статистиката сочи, че най-много инциденти с фатален край стават в държавите с нисък или среден доход на глава от населението - цели 92%. Смъртните случаи при пътни инциденти в световен мащаб са около 1.3 млн. всяка година. Между 20 и 50 милиона души пък получават тежки или трайни наранявания.
 

Тагове: volvo xc90
0 от 500
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    VTI ( преди 10 години )
    До !!! Ти не си човек.... кой ти говори от горе ?
  • #15
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Cenitell ( преди 10 години )
    Да се надяваме, че този вид транспортиране на хора и товари няма да стане задължителен-все пак човекът иска усещането за собствен избор, изява и емоция.
  • #14
    16 rate up comment 3 rate down comment
    hawkeye ( преди 10 години )
    Шапка свалям на Волво. Налагането на тази технология, ще даде ред и спокойствие в трафика и приятно усещане от пътуването. Това е бъдещето на автомобилизма в развитите страни.
  • #13
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Между другото сега като се загледах в клипа установих че и Еърбеците не се отвориха. Пълна издънка на волво на тази демонстрация
  • #12
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    нещо ме могат да се качат линковете, това няма значение обаче. Важното е да се знае, че не може да се разчита 100% на тези системи. А ако някой иска да види клипа на издънката по време на демонстрацията от Волво, може да напише в тубата: Volvo Accidentally Crashes an S60
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    намерих го:
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Стефан ( преди 10 години )
    Прав си има и с Волво :)
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Стефан ( преди 10 години )
    не си вишдам клипчето, което постнах.като напишете AEB (Autonomous Emergency Braking) safety system test в Ютюб излиза теста на ФифтГиър
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Не не много добре помня че беше на Волво и то демострация от компанията Волво и водещия доста се смя на издънката, ако се разровя в тубата може и да го намеря.
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Стефан ( преди 10 години )
    това е от скоро но резултата е същия :)