IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци отмъкнаха дизайнер на Porsche

Хакан Саракоглу е поредният европеец, приел предизвикателството да работи за най-големият автомобилен пазар в света

Китайци отмъкнаха дизайнер на Porsche

Поредната азиатска компания привлече на работа известен европейски дизайнер. Китайската Chery нае бившия служител на Porsche Хакан Саракоглу, съобщи агенция Bloomberg. Германецът от турски произход ще оглави дизайнерския център на фирмата в Шанхай.

Китайци отмъкнаха дизайнер на Porsche

Саракоглу (на снимката) ще ръководи група от 30 човека, която ще разработва дизайна на редица концептуални модели – предшественици на бъдещите серийни модели на Chery. Той призна, че е приел офертата на китайците, тъй като те имат огромните амбиции да изведат компанията си на по-високо ниво. И да могат да се конкурират успешно с лидерите в автомобилния бранш.

Саракоглу е започнал кариерата си в европейското подразделение на Ford, където участва в разработката на моделите Puma, Focus и Mondeo. През последните 15 години работи за Porsche, където се е трудил върху екстериора на модели като 918 Spyder, Boxster, Cayman и др.

Китайци отмъкнаха дизайнер на Porsche

Chery вече нае друг известен германски специалист в бранша. Герд Хилдебранд напусна MINI и ще отговаря за дизайна на автомобилите на марката Qoros, която китайците създадоха заедно с израелския консорциум  Israel Corp.

Освен него на работа в китайски компания преминаха Леонардо Фиорованти, който напусна Ferrari и вече е консултант на BAIC, Андреас Вецел – бивш дизайнер на Mercedes-Benz, който вече е на работа в Great Waal, и екс-главният дизайнер на Volvo Питър Хобърти, преминал в Zhejiang Geely Holding.

Снимки: Chery

0 от 500