IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци отмъкнаха дизайнер на Porsche

Хакан Саракоглу е поредният европеец, приел предизвикателството да работи за най-големият автомобилен пазар в света

Китайци отмъкнаха дизайнер на Porsche

Поредната азиатска компания привлече на работа известен европейски дизайнер. Китайската Chery нае бившия служител на Porsche Хакан Саракоглу, съобщи агенция Bloomberg. Германецът от турски произход ще оглави дизайнерския център на фирмата в Шанхай.

Китайци отмъкнаха дизайнер на Porsche

Саракоглу (на снимката) ще ръководи група от 30 човека, която ще разработва дизайна на редица концептуални модели – предшественици на бъдещите серийни модели на Chery. Той призна, че е приел офертата на китайците, тъй като те имат огромните амбиции да изведат компанията си на по-високо ниво. И да могат да се конкурират успешно с лидерите в автомобилния бранш.

Саракоглу е започнал кариерата си в европейското подразделение на Ford, където участва в разработката на моделите Puma, Focus и Mondeo. През последните 15 години работи за Porsche, където се е трудил върху екстериора на модели като 918 Spyder, Boxster, Cayman и др.

Китайци отмъкнаха дизайнер на Porsche

Chery вече нае друг известен германски специалист в бранша. Герд Хилдебранд напусна MINI и ще отговаря за дизайна на автомобилите на марката Qoros, която китайците създадоха заедно с израелския консорциум  Israel Corp.

Освен него на работа в китайски компания преминаха Леонардо Фиорованти, който напусна Ferrari и вече е консултант на BAIC, Андреас Вецел – бивш дизайнер на Mercedes-Benz, който вече е на работа в Great Waal, и екс-главният дизайнер на Volvo Питър Хобърти, преминал в Zhejiang Geely Holding.

Снимки: Chery

0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Абсолтише анонимише ( преди 11 години )
    Благо, не обиждай по принцип, дори да ти е принцип, затова попитай, прочети какво е форум по интереси, какво е обмяна на мнения
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Благо ( преди 11 години )
    Ей, много обичате да гледате в паницата на другите бе. Сигурно вие сте по-добри дизайнери. Все трябва да оплювате. Дизайна на "българската" Грейт Уол сигурно е перфектен...На приказки сме велики.Нито сме най-напредналата нация, нито можем да се похвалим с развитие, но за оплюване няма по-добри от нас.Научете се да уважавате труда на хората, хейтъри!
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    trex ( преди 11 години )
    Само така, да им пробутаме *** на дръпнатите. То от турчин дизайнер не става, е освен на потури.
  • #10
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Един голям шанс на тези дизайнери да реализират поне частично потисканите им творческите идеи, понеже в немските фирми строго се следи да НЕ бъдат правени по-забележими промени, така, че дизайнът да е същия както е бил преди 5 години и подобен да бъде и след следващите 5 години.
  • #9
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Китайците са се набутали. В порше дизайнерите не създават нови форми. Напротив, те се съобразяват с дизайна на Порше и просто придават еволюция на дизайна.
  • #8
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Напротив под тази статия има обяви и за Форд, Фиат, Опел...
  • #7
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Да им е честит на дръпнатите тоя корифей на красотата с анадолски привкус.По-нелепа кобнинация едва ли може да се измисли-китайско качество с турски орнаменти.Не знам как е на китайски Машалла или Евала, ама ако знаех щях да го напиша.
  • #6
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Между другото винаги под статия за китайски производител, отдолу излизат реклами на коли VW и АУди? Що така бре?
  • #5
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Пореден опит да се спре Китайска компания. Агента от Порше е перфекния за убиване на футуристичните дизайни на концепциите предлагани от китайците. Ся ще почнат едни жаби да правят,м*мата си *бало
  • #4
    9 rate up comment 12 rate down comment
    KKK ( преди 11 години )
    Ако е дизайнерът на Panamera или Cayenne, не им завиждам на горките китайци :D :D :D Порше сигурно сами са им го дали :D