IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

АвтоВАЗ започва да произвежда Renault от догодина

Алиансът Renault-Nissan ще инвестира $742 млн. в руския производител

АвтоВАЗ започва да произвежда Renault от догодина

Серийното производство на автомобили Renault в предприятията на АвтоВАЗ стартира от втората половина на 2013 г. Това обяви Карлос Госн, шеф на алианса Renault-Nissan, в който влиза и руският автомобилен производител. Машините ще бъдат на платформата B0, която използват Dacia/Renault Logan и Lada Largus.
АвтоВАЗ започва да произвежда Renault от догодина
Шефът на Renault-Nissan Карлос Госн разяснява в Москва какво да очаква алиансът за бъдеще от съвместния проект с АвтоВАЗ.

„Подготовката за това вече върви, като на първо време ще продължи производството на Lada Largus и Granta, към които има огромен интерес. Проектите на Renault са на заден план, като реализирането им ще стартира през втората половина на 2013 г”, обясни Госн.

В началото на 2014 г. отново в предприятията на АвтоВАЗ ще стартира производството на възродената от Renault-Nissan марка Datsun. Това също е част от споразумението, което руснаците подписаха с алианса. Според договора двете страни създават джойнт венчър, който ще финализира стратегическото сътрудничество между френско-японския алианс и АвтоВАЗ. Новата компания се казва Alliance Rostec Auto BV и притежава 74.5% от акциите на руския производител.
АвтоВАЗ започва да произвежда Renault от догодина
Шефовете на новия джойнт венчър позират пред медиите след сключване на сделката. Снимка: Renault-Nissan

Според условията на сделката, алиансът Renault-Nissan ще инвестира в предприятието 23 млрд. рубли ($742 млн.). До средата на 2014 г. инвестицията ще даде на Renault-Nissan дял от 67.13% в джойнт венчъра.

Renault, който купи 25% от АвтоВАЗ през 2008 г. и след това подпомогна възраждането му, ще инвестира около 11.3 млрд. рубли ($366 млн.) в джойнт венчъра и до юни 2014 г. планира да притежава 50.1% в него. Nissan, който преди това не е притежавал дял в АвтоВАЗ, ще инвестира 11.7 млрд. рубли ($376 млн.) и към същата дата планира да притежава 17,3%. Към същата дата Russian Technologies ще държи 32.87% от акциите в съвместното дружество.

Сделката е факт само осем месеца, след като Президентът на Руската Федерация Владимир Путин откри завод в Толиати с годишен капацитет от 350 000 коли. С подобренията в Толиати и тези, планирани за другите производствени комплекси, от началото на 2016 г. Renault-Nissan и АвтоВАЗ ще разполагат с годишен производствен капацитет от 1.7 млн. автомобила.

„Dжойнт венчърът ще ускори нашата пазарна офанзива на руския пазар. Той ще подкрепя конкурентоспособността на АвтоВАЗ, руският лидер в автомобилната промишленост, коментира председателят и главен изпълнителен директор на Renault-Nissan, Карлос Гон.

До завършване на сделката през 2014 г., Alliance Rostec Auto BV ще изкупи всички дялове в АвтоВАЗ, които в момента са собственост на инвестиционната банка „Тройка Диалог”. Очаква се до 2020 г. АвтоВАЗ, заедно с партньорите си в Русия,  да произвежда над 1 млн. автомобила годишно.

Тагове: lada renault-nissan datsun
0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    "ооо ама тя доставя двигатели за една от най-елитните марки Мерцедес"още нищо не доставя. има договор за разработка на съвметен мотор. Така, че вариантите са 2: или Мерцедес ще се сдобие с некачествен мотор и пак ще свали качеството,както преди десетина години...или Рено ще се уреди с вечен ДВГ ,който изкарва по половин милион км ... но проблема им е ,че купетата не могат да доживеят до толкова
  • #6
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Да! по повече мнения най-некачествената марка е рено ооо ама тя доставя двигатели за една от най-елитните марки Мерцедес ммм да
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    фери ( преди 11 години )
    като си купувате кола, било то втора ръка, проверявайте и къде е сглобена (не само марката) ,че покрай глобализацията бая народ се уреди с "маркови ***"
  • #4
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    най-калпавата Европейска марка и най-калпавата Японска марка се съюзяват с гордостта на СССР - митичните Автоваз.Рено , сделано в СССР ,това вече звучи стряскащо
  • #3
    8 rate up comment 5 rate down comment
    ххх ( преди 11 години )
    от Ла*но-Нисан още са ни сърдити.. от '70! Отворят заводи в Румъния, Турция , Русия и къде ли не ,само не у нас.. ами и ние ги обичаме...само автомонтьорите обичат Рено
  • #2
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    ами да си ги сглобяват и да си ги карат.. те са си голям пазар..само да не ни ги носят насам.
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    sasho ( преди 11 години )
    Не които е малко пиинал сглобява RENO пияните сглобяват LADA