IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отпада таксата на японските автомобили за Европа

Евросъюзът започва преговори са създаване на зона за свободна търговия

Отпада таксата на японските автомобили за Европа

Министрите на търговията на страните от ЕС постигнаха договореност за започване на преговори с Япония с цел създаване на зона за свободна търговия. Това съобщи агенция Reuters. Ако се стигне до споразумение, автомобилите от азиатската държава вече ще се внасят на Стария континент без да се плащат допълнителни такси. И това, съответно, ще намали цената им. Подобно споразумение вече има с Южна Корея.
Отпада таксата на японските автомобили за Европа
Снимка: Toyota

Инициатори на идеята са Великобритания, Холандия и Швеция, но срещу нея се възпротивиха Франция и Италия, според които това ще се отрази неблагоприятно върху автомобилните производители от тези две държави. В момента японските автомобили плащат 10% данък.

В Париж и Рим се притесняват да не се повтори ситуацията от юли 2011 г., когато отпаднаха таксите върху южнокорейските автомобили. Това рязко увеличи техния внос в Европа – с 53%, а в същото време импортът от Стария континент към азиатската държава намаля на 4%.

Шефът на Fiat Сержио Маркионе, който оглавява и асоциацията на европейските производители (ACEA), призова ЕС да отложи подписването на споразумение с Япония. Той е категоричен, че европейските производители първо трябва да намалят обема си на производство и след това да отворят своите пазари.
Отпада таксата на японските автомобили за Европа
Едни от най-популярните "Kei cars"

Според Reuters освен Италия и Франция, и най-големият автопроизводител в Европа – Германия, се съмнява, че Япония ще отговори по подобаващ начин на подобно споразумение и ще отвори своите пазари на автомобили и селскостопанска техника за европейските компании.

Основната причина за подобно притеснение е, че в страната на изгряващото слънце има категория компактни автомобили - Kei cars, чиито собственици получават големи данъчни отстъпки при закупуването им. Продуктите на повечето от производителите в Европа не отговарят на жестоките изисквания за тази категория и няма как да се преборят за място на японския пазар.

 

Тагове: kei cars
0 от 500
  • #88
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Предложението е на представители на Великобритания,Холандия и Швейцария,те са взели "мангизи" и не им дреме за месните производителите.
  • #87
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    И японските и корейските марки произвеждат за Европа в европейските си заводи.За какво им е облекчението,за да внасят нещо от японските си заводи ли?Че те там не произвеждат ли само с десни волани,т.е. само за местния пазар и далечния изток? Или някой в Европа ще се юрне да купува тези въшки от снимките? Че те и три звезди дали могат да покрият с тези размери.
  • #86
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Ха ха!Klasika пак е "действал"!
  • #85
    10 rate up comment 6 rate down comment
    papa Benedikt XVI ( преди 11 години )
    Преди 2 ,3 години знаете ли какви начетени момчета влизаха в сайта,и ставаха доста добри спорове и коментари ,от които можеш да научиш много неща,и още тогава въпросните хора казваха какво прави "Klasika-та",но аз не разбирах толкова и не можех да си обясня за какво говорят,за жалост вече разбрах!
  • #84
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Ханс Курбел ( преди 11 години )
    Ехе, кво писа каската, че чак са го изгонили..?
  • #83
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Абсолютише се чудише ( преди 11 години )
    Значи карат и нощни смени-това са истински пазители на свещения немски кивот! :)
  • #82
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    ....с Q7......
  • #81
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Но който не е съгласен Q7 изчезва, Швабен зи каскен-и той горкия,пише за производство, което също е в разрез с българското законодателство :)
  • #80
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Klasika пак спам-и,толкова му е мозъка!
  • #79
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    В последния си коментар прекалих с текста, пълен с порнографски характер, подтикващ към насилие, етническа и религиозна нетърпимост и всякакви други материали, които са в разрез с българското законодателство, затова и бях премахнат :)