IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ни очаква по пътищата в Европа

Полезна информация, за да избегнете солени глоби в чужбина

Какво ни очаква по пътищата в Европа

Новости в закона за движение по пътищата има не само в България, но и из цяла Европа. А те касаят не само местните жители, а и тези, които пътуват по пътищата на Стария континент. Особено в разгара на лятото много българи тръгват за чужбина с личния си автомобил и може да бъдат неприятно изненадани при проверка от органите на реда. Някои наши сънародници вече се сблъскаха с новите изисквания.
Какво ни очаква по пътищата в Европа
Във Франция, например, от 1 юли е задължително във всеки автомобил да има тестер за алкохол. С него полицията може да провери дали водачът е пил. Тестерът се продава във всяка аптека, а глоба до края на лятото не се предвижда. След това става 11 евро, което не е никак малко. Трябва да се отбележи, че френската полиция признава единствено тестерите със специална маркировка NF.

В Германия значително са се увеличи въведените през 2008 г. "екологични зони" (Umwelt Zone). Това са участъци, в които със специален знак се забранява преминаването на определени автомобили. В тях могат да влизат само коли със специален екологичен знак на стъклото - зелен, жълт или червен. Шофьорите трябва по-рано да се снабдят с такъв знак, който се продава в офисите на DEKRA или TUV. Струва само 5 евро, но автомобилът трябва да отговаря и на необходимите екологични норми. Липсата на такъв знак струва 40 евро глоба.
Какво ни очаква по пътищата в Европа
В Австрия също има нов закон, според който при пътно-транспортно произшествие, водачите, попаднали в задръстване, трябва да освободят центъра на платното, за да могат да преминат спасителните екипи. Ако някой им пречи, глобата може до достигне 400 евро.

Още по-сериозна е санкцията в Гърция за всеки, който си позволи да пуши в автомобил, ако в него има дете до 12 години. Нарушителят ще трябва да извади 1500 евро. Глобата става 3000 евро, ако някой запали цигара в автобус или такси. В южната ни съседка глобяват със 100 евро и ако някой вози в багажника си туба с бензин.

Има и куриозни наказания, които изглеждат направо смешно, но са факт. В Люксембург, например, всяко дете до 17 г. (!) трябва да седи на специално столче в автомобила. Иначе следва глоба. Е, не винаги, защото санкцията е само за "децата", чиито ръст е под 150 см.

0 от 500
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    тиг ( преди 11 години )
    ако си с някаква бангия на 15+ години, ти СИ екотерорист. Не може да ми обясняваш, че такава кола замърсява по-малко от съвременните коли с официален разход под 3/100. Не стига, че се скъпи за еко возило, ами и се обижда, като му го кажат.
  • #3
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Немците и те са големи дървари,но поне не глобяват за стикерите,а и как да глобяват,като никой турист или кола с чужда регистрация ги няма.С тези *** закони много се излагат различните държави.Трябва според мен да име единен закон за ЕС в това отношение,а не всеки да си измисля всевъзможни глупости.Ами аз предлагам щом ще е така на бат Бойко да направи закон задължително всеки да има в колата си по 3 презерватива.Това е така,защото,като те спрат стопаджийките да не прихванеш нещо.Глоба 100евро
  • #2
    21 rate up comment 3 rate down comment
    jok ( преди 11 години )
    хаха верно са доста загубени,но имай предвид,че във Франция проверяват супер рядко за алкохол,живях 4г там,от които 3 с автомобил и нито 1 не са ме спирали с тая цел,нито мен нито приятели при които съм се возил,но повече ме дразни еко табелата във Германия,тя е вид дискриминация,имам чувството,че го правят за да може да ти е гадно като си с по-стар автомобил,червената табелка е все едно си някакъв екотерорист.
  • #1
    22 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Франсетата са*хти ***.Значи трябва тестер за алкохол да си нося.Хахаха,нещастници.Тези дето ги продават изобщо не показват вярно.Имам такъв и знам.Ако току що съм изпил 1 бира показва над 0,5 промила,а след половин час нищо не показва.Ако съм изпил 4 бири почна да дъвча дъвка пак нищо не показва.Пълен т*к.