IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германската Artega обяви фалит

Компанията не успя да се разбере с инвеститор от Азия

Германската Artega обяви фалит

Германският производител на спортни автомобили Artega подаде в съд в Падерборн искане да бъде обявена във фалит. Причината за това решение е пропадналата сделка с азиатски инвеститор, който трябваше да налее свежи пари в компанията.
Германската Artega обяви фалит
Преговорите с инвеститора вървяха през последните няколко месеца, но в крайна сметка той реши да се откаже от Artega. Към момента компанията се опитва да намери нови партньори и да преструктурира бизнеса си, за да може отново да бъде платежоспособна. Освен това фирмата се опитва да намери нова работа на 34 работници, които бе принудена да съкрати.

Artega бе създадена през 2006 г., а само 12 месеца по-късно нейният първи модел – GT (на снимката), дебютира пред публика на международното изложение във Франкфрут. С разработката на купето се занимаваше Хенрик Фискер – бивш дизайнер на Aston Martin и BMW, където създава модела Z4. Като консултант е привлечен Карл-Хайнц Калфбел, който преди това е шеф в Rolls-Royce, Alfa Romeo и Maserati. За направата на шасито пък отговаря бившият инженер на Porsche Харди Есиг.

Суперколата Artega GT се предлагаше с 3.6 литров, 6-цилиндров мотор с мощност 300 к.с. и скоростна кутия с двойно сцепление. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4.8 секунди, а максималната скорост е 270 км/ч. През февруари тази година компанията обяви намерението си да пусне и открита версия на този модел.
 

Тагове: artega
0 от 500