IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвежци поставиха европейски рекорд по икономично шофиране

Скандинавците изминаха 2536.4 км с един резервоар на Ford Mondeo

Норвежци поставиха европейски рекорд по икономично шофиране

Преди няколко дни съобщиха за рекорда, поставен от американска съпуржеска двойка, изминала с Volkswagen Passat 2601 км. със 73 л. дизелово гориво. Нещо подобно се опитаха да направят и норвежците Кнут Уитил и Хенри Боркгервинк, които в крайна сметка бяха близо до поостижението на американците. Двамата скандинавци преодоляха 2536.4 км само с едно зареждане на резервоара на Ford Mondeo.
Норвежци поставиха европейски рекорд по икономично шофиране

Пътешествието отне на норвежците 46 часа. За този период те изминаха 2636.4 км, изразходвайки 70.29 л гориво. Двамата пропътуваха разстоянието от Хелзинки (Фин) до Осло (Нор) със среден разход на автомобила от 2.79 л/100 км.

Техният автомобил разполага с 1.6 литров двигател с мощност 115 к.с. Машината е оборудвана с пакета ECOnetic, включващ система „start-stop”, система за рекуперация на енергията при спиране, както и специален индикатор за подсказване на оптималната предавка, на която да се движи автомобила за по-нисък разход. Освен това Mondeo-то разполага със специални отвори в радиаторната решетка, които контролират достъпа на въздух до системата за охлаждане и моторния отсек.


През миналата година Уитил и Боркгервинг с подобен автомобил се опитаха да направят световен рекорд по икономично шофиране, изминавайки разстоянието между Мурманск (Рус) и Осло. Тогава обаче успяха да стигнат само до шведското градче Удевал, намиращо се на 40 км. от Гьотеборг. За 40 часа норвежците изминаха 2161.5 км с един резервоар. По думите им основната вина за неуспешния им опит за рекорд са лошите пътища в Русия, както и тежките метеорологични условия във Финландия и Швеция.

0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Хибридният ( преди 11 години )
    До дизеловите умници - а вие как си мислите че са карали тези дето са поставяли рекорда? Със средна скорост 120 км/ч ли? Освен това на път с трафик много лесно можеш да се "закачиш" за някой голям камион който да ти размества въздуха и да ти редуцира драга 2-3 пъти.
  • #12
    4 rate up comment 2 rate down comment
    бб ( преди 11 години )
    Човекът "Факт", да те питам след като Приуса е "много по-икономичен", защо всички се напъват да поставят рекорди за мин. разход с дизели!? Факт! ;)Сигурно когато някой тръгне да прави такова нещо първо не проучва как стоят нещата с разхода на всякакъв вид коли!? ;)
  • #11
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    К'во стана тя,Пасата изяде дървото.
  • #10
    10 rate up comment 4 rate down comment
    До хибридния глупак ( преди 11 години )
    Рекорда на стария Приус, който си дал първо не е от нормално каране а чрез някаква техника наречена "импулс и плъзгане", при която колата едва вървяла, на всичкото отгоре отдоло на статията пише, че такова шофиране не трябва да се прави от шофьорите по-нормалните пътища и трафик, защото е изключително опасно. А тука, хората си карат нормално а не следят постоянно монитора, как е батерията и каква мощноста на двигателя , кога да подават газ, кога спирачка, как да ускоряват и как да спират...
  • #9
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Хибридният ( преди 11 години )
    Слаба работа. Рекорда на стария Приус е 109.3mpg (2.15 л/100км) осреднено за 1397 мили (2250 км). http://***.toyota.com/html/hybridsynergyview/2005/fall/marathon.htmlСтарите хибриди яко наказват модерните дизели. Факт.
  • #8
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    За феновете на хибридите, нещо старите тракащи и пушещи европейски дизели не се предават така лесно!. Разхода е много добър, а и както някои вече писа колата не е от наи- леките около 1.4т. е.
  • #7
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Аха на прав път в Америка без да спира ... :) VW и икономичен -- АХАХА дообре
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Кълвач ( преди 11 години )
    "Нещо подобно се опитаха да направят и норвежците Кнут Уитил и Хенри Боркгервинк, които в крайна сметка бяха близо до поостижението на американците."Ако автора на материла направи една проста сметка, ще установи, че европейците постигнали по добър резултат от американците - изминато разтояние за литър гориво.
  • #5
    7 rate up comment 4 rate down comment
    До " Анонимния& ( преди 11 години )
    В следващите 10-на години доста трябва да поработиш,за да си позволиш "тракащ" дизел втора ръка.Или още се оглеждаме за Civic на старо,а Доше?
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    PFF ( преди 11 години )
    Доказателството за думите ми: http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Duratorq_engine