IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сместа от бензин и етанол уврежда двигателя

Екологичното гориво може да се окаже фатално за автомобилите

Сместа от бензин и етанол уврежда двигателя

Сместа от бензин и етанол, която се използва все по-често в западните държави като алтернатива на чистия бензин, често нанася сериозни повреди на двигателите на автомобилите.
Сместа от бензин и етанол уврежда двигателя
Това сочи проучване от американска фирма FEV, която е организирала специален експеримент. В него участват 8 различни двигателя, произведени между 2001 и 2009 г. Всеки един от тях работи на чист бензин, а негов двойник, който е напълно същият - на гориво Е15. Моторите са били подложени на 500-часов цикъл, който съответства на около 160 000 км пробег, като непрекъснато са били измервани техните параметри като компресия в цилиндрите, износване на двигателя, разход на гориво и изхвърляне на вредни емисии СО2.

В крайна сметка два от осемте двигателя, работещи на Е15, са получи сериозни увреждания и са започнали да показват по-ниска производителност. Появили са се проблеми със запалването им, увеличил се е разходът на гориво, повредили са се и самите клапани. Трети мотор пък е показал високо ниво на изхвърляне на газове, което е превишило разрешените от закона норми.

Фирмата, провела изследването - FEV, е действала по поръчка на Съвета по изследванията, който изучава проблемите на автомобилната техника и се финансира от Американския нефтен институт, както и от редица автопроизводители.

По-рано Управлението по опазване на околната среда на САЩ одобри използването на горивата Е10 и Е15. Много от производителите като Honda, Hyundai, Kia, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota, а също така и производителите на по-скъпи автомобили Aston Martin, Ferrari, Maserati и McLaren, са против подобно нещо.

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 11 години )
    Cenitell, те са си ги побликували в SAE
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 11 години )
    Injinerche, колеги сме значи :D Аз съм в BDH
  • #11
    2 rate up comment 6 rate down comment
    до ??? ( преди 11 години )
    Има. На аутобан в германия, бугати вейрон нон стоп със спиране само за зареждане. Може даже да мине над 350км/ч средна скорост със спирането включено!
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Injinerche ( преди 11 години )
    Ta tazi amerikanska firma, ne e amerikanska a nemska i po tochno ot Aachen, kudeto e i edin ot naj-dobrite technicheski universiteti v Evropa. I tuj kato rabotq v neq moga da vi kaja, che testovete gi pravixa v Aachen. Za nikoga ne e tajna, che nqkoi motori ne se spravqt dobre s gaz ili etanol, naj-veche zaradi "meki" klapani, kakto povecheto japonski marki
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Achtung ( преди 11 години )
    Знам със сигурност, че до преди десет години един от най-тежките тестове за новите двигатели на PSA беше 320 часа на максимални обороти на стенд (около 2 седмици)което според техните инженери се равняваше на 100 000км градско каране. През целия тест нищо не се пипаше по двигателя и маслото ставаше на айрян :)
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    ??? ( преди 11 години )
    Няма нормален автомобил който да измине 160 000 км за 500 часа.Малко невероятно ми се вижда нормален автомобил движещ се по нормални пътища да изминава по 320 км за час.А си мисля дори че такъв не съществува.
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    глокоедов ( преди 11 години )
    и се финансира от Американския нефтен институт!!! Напълно нормално 2 от 8 двигателя да сгънат на 160000км,Седемте сестри и ОПЕК тепърва ще наливат пари за черен ПР срещу био горивата и особенно ел. колите. Подобно на това ,проучване преди 10г. финансирано от цигарени компании ни убейдава6е че отказването от пушене води до затлъстяване ,полудяване и самоубийсво а ракаи тютюна нямали нищо общо!
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бавареца ( преди 11 години )
    писаха някъде че са одобрили използването на ези смески но само за коли след 2007ма, а за по старите още не е разрешено.
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Това е интересно-спиртът е с окт. ч. над 100 и чисти нагара. Но при употреба като гориво в смес,изглежда, че почва да "чисти" и двигателя! А самите фирми да си публиуваят изследванията си или ги е страх от манипулиращи подмятания!
  • #4
    15 rate up comment 3 rate down comment
    lkj ( преди 11 години )
    Сигурен съм че същият резултат ще се получи и при тест от независима страна. Сега просто Американския нефтен институт ще има стабилно основание да не препоръчва тези съвременни смеси, Основание подкрепено с доказателства