IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar XJ220 навърши 20 години

Автомобилът държеше рокорда за максимална скорост през 90-те години на ХХ век

Jaguar XJ220 навърши 20 години

Един от легендарните спортни автомобили - Jaguar XJ220, навърши 20 години. Машината с централно разположен двигател дебютира като концептуален модел още през 1988 г. на Британското моторшоу. Четири години по-късно тя имаше и своя първи клиент, макар и в по-опростена версия. Причината - концептът бе с двигател V12, докато серийно моделът тръгна с мотор с два пъти по-малко цилиндри.

Характеристиките на машината за онова време обаче са потресаващи. Тя разполага с 550 к.с. (645 Нм) и ускорява от 0 до 100 км/ч за 4 сек. Максималната му скорост е 343 км/ч, което е световен рекорд в началото на 90-те години на ХХ век.

Спортната кола се произвежда в продължение на 2 години съвместно от Jaguar и спортният тим TWR (Tom Walkinshaw Racing), които са направили общо 281 екземпляра. Сивият автомобил на снимките поставя световен рекорд за максимална скорост през 1991 г. във Форт Стоктън, щата Тексас. Жълтата машина е един от най-редките екземпляри - XJ220 S, чиято каросерия е направена от въглеродни нишки. Моделът е произведен в едва 6 екземпляра и разполага с умопомрачителните 690 к.с.

Дори и днес, 20 години по-късно, Jaguar XJ220 все още присъства в класацията на най-бързите автомобили на планетата.

Тагове: jaguar xj220
0 от 500
  • #12
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    NANI е много прав. Достатъчно е човек да си включи VH1 и да види някой клип от 80-те и се вижда, че жените тогава са били много повече жени от сегашните глоквенца. А за колите е ясно. От 2005 насам почти не съм виждал нов хубав модел.
  • #11
    12 rate up comment 1 rate down comment
    бавареца ( преди 12 години )
    дядо завел внучето на цирк. изкарали лъв. детето- дядо дядо виж лъв. д.- а лъв, дрглив котарак, едно врме какви котараци имаше - лъвове. изкарали слон - дядо виж слон. а слон, дръгливо магаре, едно време кви магарета имаше-слонове. излезнал фокусник, дядо дядо виж магиосник, а магиосник-***, едно време какви *** имаше - магиосници.
  • #10
    21 rate up comment 4 rate down comment
    NANI ( преди 12 години )
    Едно време колите бяха коли и жените бяха жени,сега има само *** и таралясници наблъскани с електроника
  • #9
    20 rate up comment 0 rate down comment
    jok ( преди 12 години )
    Не ми се вярваше,но преди 2-3г. видях тази кола пред хотел Анел в София , спрях и почнах да гледам глупаво,беше нереално,толкова дълга,толкова широка и толкова ниска.Веднага дойде едно пиколо да гледа да не пипам нещо,а аз като робот му изброих тех. характеристики,той не се впечатли особено,но това беше една от най-редките коли които съм виждал на живо.
  • #8
    7 rate up comment 1 rate down comment
    deadfox ( преди 12 години )
    Зондата е атмосферка и е от този век все пак а това е на 20 години :)
  • #7
    2 rate up comment 13 rate down comment
    бавареца ( преди 12 години )
    не знам защо са махнали големия атмосферен 12сетак и са сложили после V6, но в тест на топгиър демонстрираха каква турбодупка има. забележителна кола е но Зонда ме впечатлява повече. да не говорим от колко малка фирма се проектира и произвежда.
  • #6
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Jag fan ( преди 12 години )
    Евала, за това са коментарите! Имам предвид последните три преди моя. Още веднъж Браво!
  • #5
    17 rate up comment 1 rate down comment
    RS1600 ( преди 12 години )
    Имам предвид, Jaguar XJR-9, който печели Льо Ман през '88 и слага край на хегеномията на Порше.Също така е единствения успешен атмосферен автомобил от ерата на Група С.
  • #4
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Хайде и аз ( преди 12 години )
    Като сме почнали да дописваме статията. Поведението на колата на пътя е доста нервно и ако се съберат не особено опитен водач, тази кола и влажен път примерно, колата като нищо ще му избочи оченце - няма майтап.
  • #3
    18 rate up comment 2 rate down comment
    RS1600 ( преди 12 години )
    Хайде да дам и аз принос към статията.220 в името на модела показва максималната му скорост в мили (= ок. 355 км/ч). То всъщност моделът е по-близо до състезателен автомобил. Окачването, оригиналния двигател V12 и конструкцията на каросерията са като на Льо Манския звяр от група С на Марката.