IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda подготвя радикално нов роторен двигател

В Mazda работят върху ново поколение на роторен двигател „със специална система на запалване”.

Mazda подготвя радикално нов роторен двигател
Според съобщение от фирмата, новата запалителна система няма да използва свещи, а лазерни лъчи за да запали горивната смес.
 
Mazda засега не дава почти никакви подробности за новата система, но е известно, че работи върху новото поколение на роторния двигател 16X Renesis от 2007 тодина. Това е 40 години след като фирмата представи модел с роторен двигател на пазара.
 
 
Обемът на16X ще бъде повишен от 1.3 на 1.6 литра. Като размери обаче, новият двигател ще бъде по-малък от стария и ще има много части от алуминий. Промените целят да се подобри разхода на гориво и предлаганият максимален въртящ момент.
 
 
Проблем пред роторния двигател са и все по-стриктните норми за вредни емисии. Mazda RX-8 беше извадена от европейските пазари защото не отговаря на нормите за опазване на околната среда Euro 5, а все още не е ясно дали новото поколение ще може да отговори на изискванията на бъдещите норми Euro 6.
 
Според непотвърдени информации, новата запалителна система включва миниатюрни керамични лазери с диаметър от само 9 мм и дължина 11 мм. Използването на лазерите за запалване на горивната смес ще позволи на двигателя да работи много по гладко, както и много по-точно да се контролира времето на запалване, което трябва да доведе до намаляване на вредните емисии и до по-икономичен разход на гориво, считат от Mazda.
 
0 от 500