fallback

Смяната на часовото време повишава инцидентите на пътя

Връщането на часовника се оказва проблем за много шофьори

Преминаването от лятно към зимно часово време предстои през уикенда и затова шофьорите трябва да бъдат изключително внимателни, категорични са експерти по автомобилна безопасност. Те посочват, че почти всяка година се отчита сериозен ръст на произшествията, след като часовниците са върнати с един час назад.

През миналата година увеличение на катастрофите през първите няколко седмици след смяната на времето е 11%. Това се дължи основно на факта, че хората се прибират от работа между 17 и 19 часа и са свикнали, че по това време още е светло. Връщането на часовника обаче означава шофиране в условия, които крият сериозни опасности - най-вече тъмни и мокри пътища.

Експертите очакват ръст на инцидентите на пътя още в началото на следващата седмица и затова отново призовават преминаването от лятно към зимно часово време да бъде отменено. Доводите им са подкрепени от изследвания на британската организация за оказване на помощ при инциденти на пътя Accident Assist team и на швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance, които показват увеличение на катастрофите във времето между 16 и 19 часа.

Засега обаче е ясно, че промяната на часовника ще си остане и затова шофьорите трябва да бъдат внимателни, особено в първите дни след преминаването към зимно часово време. Освен водачите за новите условия на пътя - по-студени и по-влажни дни, трябва да бъдат подготвени и автомобилите. Ето и няколко съвета за това:

- Подгответе се за шофиране през нощта. Проверете крушките на колата си и се уверете, че всичките ви светлини работят, така че да можете да виждате и да бъдете виждани от другите участници в движението.

- Минимизирайте отблясъците. Почистете старателно предното си стъкло отвътре и отвън и се уверете, че всички пукнатини и стърготини са поправени, преди да настъпи студеното време.

- Внимавайте за листа и отломки по пътя. Силните ветрове и падащите листа могат да покрият дупки и пропасти по пътя и да направят пътя по-хлъзгав.

- Освен че влияе върху видимостта, мъглата може също да допринесе за намокрянето и хлъзгането на пътя, така че винаги съобразявайте скоростта си с условията на шофиране.

- Подлагайте на вашия автомобил редовни щателни проверки, включително гумите, спирачките, чистачките и течностите.

fallback
  • #4
    анонимен ( преди 1 час )
    Бай копей разбрахме те как е било убаво по социализъма и си бил млад и можещ, лошото е че вече не можеш :)
  • #3
    РУК ( преди 1 час )
    Като малък си спомням как времето го сменяха по радиоточката.Казват от утре 6,00 е 7,00 и си траеш. Няма мрънкане, няма психолози по телевизиите, няма "статистики" колко е пагубна тази смяна, която иначе сега всеки сам си причинява няколко пъти в годината, но за кеф. Мълчиш си,въртиш стрелките и това е.Първо защото няма чак такова значение, второ щото с радиоточката не можеш да спориш, и трето, а си се опитал да спориш, а са ти сменили постоянни адрес с един на остров в Дунав .. "Хубави времена"
  • #2
    РУК ( преди 1 час )
    Айде стига глупости де!Два пъти в годината,седмица преди,седмица след смяната на времето се бълват какви ли не стресиращи,депресирищи статии,интервюта,на хората се втълпява какво голямо зло ги чака.А е просто един час.Преди два месеца се стъмваше в 21,30, сега в 20,00 без смяна на часа!Всеки ден милиони хора,и то само в Европа преживяват така наречения джетлаг и света не се е свършил!Да идеш от София до Ниш за една вечер да моцаш сръбска скара,пак сменяш времето с един час.И какво?
  • #1
    анонимен ( преди 2 часа )
    "На крива ракета..." - който си не може, си не може;часовникът му бил виновен. Слънцето изгрява и залязва по всички ширини само с около минута и половина разлика всеки следващ ден в сравнение с предишния. И това, как ние хората сме нарочили "да се казва" определен момент като "час и минути", няма нищо общо с шофьорските умения. Свикнали били по светло и сега вече било тъмно.А, ми пускаш фаровете и внимаваш като за движение по тъмно - защо показанието на онова на ръката ти да ти пречи да шофираш?
fallback
Последни