fallback

Tesla се блъсна в кола, за да спаси пешеходец

Друг автомобил на марката предизвика фурор по време на движение (ВИДЕО)

Tesla вероятно спаси живота на пишеходец в Румъния. Кадри, заснети от видеорегистратор, показват как автомобилът внезапно завива, за да избегне мъж, паднал на пътното платно. Електрическата кола се блъска в насрещно превозно средство. Не е ясно обаче дали шофьорът е имал супер бърза реакция или FSD е спасил живота на пешеходеца.

 

Противоречивите функции за автопилот и пълно автономно шофиране разпалват спорове от години. Катастрофите, някои от които фатални, хвърлят съмнение върху безотговорност на Tesla. Въпреки това има моменти, в които колата на Мъск наистина може да спасява животи. И това може би е един от тях.  Показва го инцидентът в Брашов. В края на миналата седмица в планинския град пешеходец се спъна в дупка, докато вървеше по тротоара, и падна право на улицата.   Бяла Tesla Model S, идваща срещу него, внезапно се отклони в последния момент и успя да го избегне, въпреки че беше само на сантиметри. И се натресе в идващото отсреща сребристо Audi. Пешеходецът, чуждестранен турист, беше изправен от другите в групата. Инцидентът е заснет от камерата на таблото на автомобила, движещ се зад бялата Tesla. 

Туристът се размина без драскотина, както и водачът на Model S -  39-годишна жена. Очевидци са оказали помощ на шофьора на германската кола, който е с наранявания по главата и ръката. След това е транспортиран до болницата. Е, пешеходецът получил паник атака, когато видял последствията, но само толкова. 

В центъра на Брашов има ограничение на скоростта от 30 км/ч и не е ясно дали колите са се движили толкова бавно. Местната полиция е започнала разследване.Няма информация дали въпросната Tesla, пътуваща в Брашов, е имала активирана функция за пълно самостоятелно шофиране или не. Ако се е случило, то явно е спасило живота на спъналия се на тротоара пешеходец. Ако не, жената, шофирала Tesla, има удивително бърза реакция! Направо невероятна!

Далеч от Трансилвания – в щата Калифорния, други кадри с Telsa разбуниха социалните мрежи. Компанията на Мъск продава своите коли като притежаващи  „способност за пълно автономно шофиране“. Е, реалността е, че към днешна дата това не е вярно. Изглежда няма значение за собственика на този Model 3.  Слънцето трябва да му е пречило толкова много, че пичът е покрил предното стъкло и прозорците. Защо да карате и да гледате пътя, ако мислите, че колата ви се движи сама!   Залагайки на системите Autopilot и на FSD, социалните мрежи се изпълниха с клипове на хора, които спят на задната седалка без никой да е зад волана, играят карти и дори снимат клипчета за възрастни, докато колата им лети по пътя. Да, новите Tesla сега са оборудвани със системи за предупреждение, подобни на тези, монтирани на всеки друг модел с круиз контрол, за да попречат на някой да дреме на седалката, докато автомобилът му лети с над 100 на магистралата.

Видеото, записано на магистрала в Калифорния, показва червена Tesla Model 3, която се движи със сенник, закриващ тотално видимостта на предното стъкло. На човека явно чу пречи слънцето да дреме или да цъка нещо по телефона. Или да прави онова от розовите филми. Във видеото се вижда как въпросният Model 3 се движи в центъра на магистралата и в един момент се приближава до Toyota Prius, която кара по-бавно. Колата със сенника автоматично сменя лентата. След това минава покрай пътниците, които снимат. Оказва се, че собственикът на червената Tesla е залепил вестници и на страничните стъкла заради слънцето. Всъщност, от кадрите не можете да видите въпросния шофьор.

Въпросът сега е как е успял да излъже системата за наблюдение на колата!  Въпреки че се продават онлайн устройства за закрепване към волана, които прилагат определена сила, сякаш някой държи ръцете си, те не спасяват от мамене. Има наблюдение на вътрешната камера, когато автопилотът е активен.    

fallback
  • #15
    До 12 ( преди 22 минути )
    Абе кой ти говори за FSD бе! Ей като започнете да се хващате за запетайката. Асистираното им шофиране е пълен ***, за FSD в Европа не ми се и мисли. Запознай се малко кое какво прави при Тесла и тогава пускай коментари. Такива маневри теслите правя и без FSD. Много катастрофи с тесли са точно защото колата си мисли, че видяла нещо на празен път и рязко набива спирачки или сменя лентата.Най-безопасната кола била ....
  • #14
    До 6 ( преди 31 минути )
    За какво блъскане говориш? Човекът беше паднал върху платното и нямаше да бъде блъснат, а сгазен. Обърни внимание че беше заел половината платно. При сгазването , ако гумата се качи върху него с натисната спирачка, травмите щяха да са още по-големи. В този случай най-разумната и безопасна маневра беше заобикалянето. Това беше най-доброто стечение на обстоятелствата, независимо дали е реагирал автомобила или шофьора.
  • #13
    анонимен ( преди 34 минути )
    Все пак автопилота, което е нещо различно от FSD и всяка Тесла идва напълно безплатно с него, също може да сменя лентата и да избягва препятствия. Така че само от логовете може да се види кой е реагирал. Не че има значение, след като вероятно е спасен човешки живот.
  • #12
    анонимен ( преди 41 минути )
    Tesla , компанията на Илон Мъск, обяви планове да пусне своя продукт Пълно самостоятелно шофиране (FSD) в Европа и Китай в началото на 2025 г., в очакване на регулаторно одобрение в регионите. Официалният AI акаунт на Tesla публикува в X, социалната медийна платформа на Мъск, че помощният продукт на FSD ще пристигне през първото тримесечие на 2025 г.FSD стартира в бета версия в Съединените щати през 2020 г., НО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПУСНАТ в Европа или Китай.
  • #11
    До тинтири ( преди 45 минути )
    Нали знаеш какво е късмет? Когато ПОДГОТОВКАТА срещне шанса. Тоест абсолютно всички шофьори на Тесла са късметлии.
  • #10
    Тинтири_минитири ( преди 1 час )
    До 9: Виновна е жената шофьор на Тесла. "Несъобразена скорост" въпреки, че в конкретната ситуация има късмет да заснемат инцидента и ще и се размине
  • #9
    Лудория ( преди 1 час )
    Всички коменирате посфактум. Всеки реагира според уменията си и възможностите. Винаги е по-добре само с материални щети, а не с човешки животи или наранявание. В този град е много хубаво и в стария град, където е станало това, имат сериозно ограничение на скоростта. Предполагам жената като е реагирала, дори не е видяла насрещната кола. Важното е, че всички са ок. Сега ми е любопитно кой ще изкарат виновен?! Ако някой може ей това да коментира.
  • #8
    Тинтири_минитири ( преди 1 час )
    Гледах го няколко пъти... според мен е изцяло в човешките реакции. Спорно е, като не си на мястото на шофьора, но ми се струва, че беше възможно да се избегне не само падналия пешеходец, но и челния удар - 0,3 сек от клипа човека е на пътя, колата се е отклонила и го е избягнала, като е пресякла платното си само с предната гума и има дистанция до идващата кола. От там 0,4 сек вместо да почне да "прибира", за да се разминат продължава да завива в насрещното... много спорна ситуация.
  • #7
    ганчо попниколов ( преди 1 час )
    а не можа ли да набие спирачки вместо да се набие в кола
  • #6
    Мда ( преди 2 часа )
    Човека си падна до бордюра и без реакция от шофьорката щеше да го удари най-много толкова колкото го удари и задницата след като халоса челно другата кола. Ясно се вижда, че човека пад встрани от колата, а не пред колата. Дали е реакция на шофьорката или на уж умния автопилот, е абсолютно погрешна. При челен удар не само може да навредиш на хората в колите,но и колите отскачат, обръщат се. Малко по-висока скорост и това бутване със задната броня, щеше да е задна гума върху главата
fallback
Последни