IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Страхотна измама с дизел се вихри в Европа

Фирми-фантоми внасят иранско и руско гориво, маскирано като турско или мароканско

„Дизеловата мафия“ властва в Европа, като само в Испания е нанесла щети за почти милиарди евро. Това съобщават медии в Мадрид. Разкритията там са страховити - един на всеки четири литра дизел е внесен с измама, и то не една. На бас, че не е само Испания!

 
AdBlue, дизел, урея


Това струва само на бюджета в Мадрид 1,9 милиарда евро годишно. Испанските институции вече са по следите на схемата, която позволява продажбите на това гориво на доста по-ниска цена.

Измамата с дизела се извършва от компании, които го разпространяват вече преработен до бензиностанциите. Вероятно и последните участват в измамата, ако са знаели какво купуват. А едва ли не подозират защо им идва толкова по-евтино. Този дизел идва от страни като Сирия, Русия или Иран - все държави, които са обект на икономически санкции. Произходът му обаче се подменя най-често в Турция и Мароко, за да се заобиколи ембаргото.

Този дизел се продава на търговците от „призрачни оператори“. И го правят на много ниска цена: от 40 до 60 евроцента по-евтино на литър. Това изкушава много собственици на бензиностанции. Те на свой ред го предлагат на много по-достъпна цена.

 
бензиностанция


Тези фиктивни фирми се регистрират, появяват се и изчезват за около три месеца . Междувременно прибират добри пари за неспазване, наред с други неща, при плащането на данъци. Испанският НАП е поискал документи от 400 бензиностанции, за които има подозрения, че са в схемата.

Измамата всъщност е тройна, а нарушаването на ембаргото не е единственият проблем. На първо място е ДДС. Тези призрачни оператори събират данъка при продажбата на този дизел, но не го плащат в хазната. Което означава, че те прибират тези 21% от цената и това им позволява да натрупат 1,2 милиарда годишно. Най-големият размер сред останалите в тази далавера.

Освен това те извършват още две. От една страна, в Испания по закон се изисква бензинът и дизелът да имат процент биогориво , а контрабандният не го включва. Това добавя още 500-600 милиона евро в джобовете на престъпниците. От друга страна, те не плащат „фонда за ефективност“ - такса, която петролните компании в Испания дължат за замърсяващ продукт. И оттук прибират още  от 60 и 100 милиона евро годишно.

Данъчните уточняват, че за няколко години молбите за лиценз на „оператор на петрол на едро“ в Испания са се увеличили рязко. Издават се от държавата, регистрират се от Органа за защита на конкуренцията (CNMC) и вече може да се използват чрез подаване на отговорна декларация. През последните месеци са били около 320, като 200 от тях са спрели дейност. Точно тези оператори са прословутите призрачни дистрибутори, които ощетяват бюджета.

Влияе ли това на шофьорите? Малко, освен фактът, че зареждат с дизел на мошеници. Към момента не е ясно дали има разминавания със стандартите за качество в горивото, а само че липсва необходим процент биогориво.

Цената говори веднага дали е незаконен дизел. Някой обекти в Испания продават литъра за 1,09 евро, когато средно в страната върви срещу 1,40. Тоест, от едно зареждане на нормален резервоар могат да се спестя 15 евро. За някои шофьори са си пари.
 

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ха ха ( преди 1 час )
    Да почерпят опит от България. Тези схеми вървяха у нас преди 10 тина години с всякакъв вид стоки. Фирмите изкарваха около 2-3 месеца.
  • #6
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Димов ( преди 1 час )
    За измамата с високата цена на тока от фотоволтаични панели мълчат.Урагана във Флорида помля фотоволтаичните паркове.Преди това градушка помля в Тексас фотоволтаични паркове.Земята е посипана с канцерогенни джамове.
  • #5
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо---- https://do.my/xpro
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    интересно ( преди 3 часа )
    и какво ми пука на мен, обикновения потребител от Долноуйно
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 4 часа )
    Разбира се че няма как да стане. Турция е много далече и не си заслужава.
  • #2
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 часа )
    Нямат срам. За щастие тука няма как да стане, никой няма да си купи руски на половин цена, при положение, че може да се вземе някакъв демократичен.
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 часа )
    Липсата на биогориво в дизела всъщност подобрява неговото качество. Био горивата са поредната еко измама. Много по-голяма от тази на търговците за които става въпрос В статията. Много по-екологично би било на тези земи да се отглеждат хранителни продукти, вместо растения за производство на био гориво. Био е само в името. Каква е логиката след като веднъж е уловен този въглероден диоксид пак да се пуска обратно в атмосферата чрез горене? Ако се засадят гори на тези площи, те само ще го абсорбират