fallback

Колко опасна е „хипнозата на пътя“?

Това състояние на шофьора може да предизвика сериозен инцидент

Вниманието и предпазливостта са също толкова неразделни елементи на безопасното шофиране като познаването на правилата за движение. Понякога обаче тялото някак си "предава" водача, например, когато по време на дълъг път изглежда се изключвате от реалността, въпреки със сигурност да знаете, че не сте заспали. Това странно състояние често е обвинявано за причиняването на пътни инциденти.

 

Въпросното състояние по време на шофиране има няколко имена - "пътна хипноза", "пътен транс", "магистрална хипноза". Всички те описват усещането на водача, когато по време на шофиране сякаш изпада от реалността и не може да си спомни последните секунди или минути от пътуването си. В същото време шофьорът ясно знае, че не е заспал, защото очите му са отворени, а ръцете му здраво държат волана.

Според психолози, пътната хипноза не предразполага към заспиване или пълно отвличане на вниманието от пътя. По-скоро става дума за липсата на абсолютно включване в процеса на управление на автомобила, когато мозъкът спира да се концентрира върху всички елементи на пътя, които вижда пред себе си. Според експерти в областта на изследването на съня състоянието, напомнящо транс по време на шофиране, може да се сравни не със сън, а с гледане на сутрешната емисия новини вкъщи - изглежда, че четете текста, но не разбирате напълно смисъла, защото сте погълнати от това, което се случва около вас.

 

Състоянието, което наричат хипноза, макар и пътна, е от огромен интерес и за хипнотерапевтите. Някои от тях смятат, че това е вид медитация. В много отношения те се позовават на състояние, което често причинява усещането за изпадане в транс. А пътната хипноза най-често възниква, ако човек шофира дълго време по прав път с еднообразна гледка наоколо - например по магистрала. Или пък по познат до болка път, по който мозъкът дори е запомнил реда и местоположението на знаците и поради това не се разсейва от тях.

Тук възниква въпросът дали пътната хипноза е необходима причина за инцидент,. Мненията се различават. Същите тези хипнотерапевти отбелязват, че релаксацията в това състояние не винаги има толкова силен ефект върху концентрацията на водача. Той, например, ще успее, в повечето случаи, да реагира на обект, внезапно изкочил на пътя. Обяснението за това е, че дори под медитативното въздействие на еднообразна гледка, мозъкът все още непрекъснато наблюдава околната среда, макар и не толкова концентрирано както обикновено.

 

Мнозина обаче са убедени, че пътната хипноза все пак ще предизвика инцидент, защото в това състояние шофьорите реагират малко по-бавно при внезапна промяна на ситуацията на пътя. Често с този пътен транс се обяснява липсата на спирачен път при удар на един автомобил в друг отзад. Множество автомобилни производители също са загрижени за този проблем и разработват технологии, които да предпазят водачите от трагедии на пътя.

fallback
fallback
Последни