fallback

Технология на Nissan ще се бори с бавно каращите в лявата лента

Нова система ще подсеща шофьора, че пречи на движещите се след него

Спазването на правата, освен да се подмине, не е просто проява на обичайна учтивост по магистралите. На много места това е закон, но въпреки това често в лявата лента се движат шофьори, които в продължение на дълго време не пропускат колите зад себе си и така затрудняват трафика. А в някои случаи дори предизвикват инциденти.

В Nissan са наясно с това и ето защо най-новата версия на технологията ProPilot за подпомагане на водача на компанията ще включва проста функция, която ще помогне за разрешаването на този проблем. След завършване на преминаване в най-лявото платно с включен ProPilot 2.1, шофьорите ще получат предупреждение за смяна на лентата, за да се престроят надясно.

Към момента технологиите на Nissan (или всички налични в момента системи за подпомагане на водача) не могат да поемат контрола върху управлението и да преместят колата в дясното платно, дори шофьорът да не обръща внимание на трафика зад него. Затова и система ще ги подсеща със специален сигнал да се преместят вдясно, но това ще се случва само при активиран ProPilot 2.1.

Системата вече започва да се появява на модели Nissan и Infiniti. Тя дебютира на новия Rogue, като осигурява шофиране без ръце на определени одобрени участъци от магистрала. Представител на Nissan потвърди, че ще се предлага и за новата Armada и Infiniti QX80. Струва си да се отбележи, че тъй като шофирането със свободни ръце е част от системата, подсещането за смяна на лентата ще се активира, независимо дали ръката на шофьора е на волана или не.

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 53 минути )
    в България бавно движешите се са с 90 в града и 160 по магистрала
  • #1
    анонимен ( преди 4 часа )
    Това е много хубаво, но при някои индивиди ще пищи постоянно тая система и те ще я изключват, за да могат да си пречат спокойно на движението.
fallback
Последни