fallback

Изкуственият интелект се превръща в кошмар за нарушителите по пътя

С помощта на Al камерите могат да следят 6 платна едновременно за куп правила

Изкуственият интелект пристигна в света на автомобилите, за да следи, наред с други неща, спазването на правилата за движение. Интегриран в радарите, те откриват откриват много повече нарушения от превишена скорост. И то едновременно!

Камери, оборудвани с изкуствен интелект, пристигнаха в Европа през 2021 г. Но тогава нямаше реални санкции: изпращаха се само предупредителни писма на шофьорите, които не спазваха разпоредбите. Сега в Обединеното кралство тече изпитание, което ще продължи до 2025 г.

С него пътната полиция ще получи ценна помощ за наблюдение на пътищата. Тези камери с AI могат да бъдат поставени и във вашите превозни средства, но също така могат да се използват за първи път на портали, за да осигурят ясна видимост на всички платна на пътя 

Как действат? Те заснемат изображения на шофьори , минаващи покрай вашето местоположение, и се обработват с помощта на изкуствен интелект. Впоследствие се изпращат в полицията, за да наложи съответната санкция. Голямото предимство на пристигането на изкуствения интелект в света на радарите е, че както при устройството Redspeed Sentio, наблюдават до шест ленти както денем, така и нощем.

Може да се използва заедно с други устройства за наблюдение и не само има способността да открива превишена скорост. Той също така разпознава следните нарушения:

•    Минаване на червен светофар.

•    Използване на телефона по време на шофиране.

•    Каране без предпазен колан.

•    Липса на детска седалка, когато е необходимо.

Възможно е дори да го свържете с официални бази данни, за да проверите дали превозните средства имат застраховка и дали всички данъци са платени.

В Европа в момента изкуственият интелект не е достигнал до радарите. Да, камери следят за доста неща извън скоростта. И не са единствените. Масово по пътищата на ЕС се използват дронове за засичане на нарушители. Те са особено ефективни при засичане на разговори по мобилния телефон (12,5% от общия брой нарушения), неправилно използване на предпазни колани и детски седалки (15,9%) и изпреварване на велосипедисти без спазване на минималната дистанция за безопасност (4%).  

fallback
  • #17
    анонимен ( преди 5 часа )
    До 15 Това не е форум по граматика и правопис но все пак. Учтивата форма се употребява и когато се отнася за двама или повече души. Според коментара на 13 предполагам че има дълъг житейски опит, в такъв случай предполагам че има дете/деца и/или внук/внуци (дай Боже), в този случай ползвам учитва форма в множествено число - "Вашите деца и внуци". Коментара е насочен само към конкретното мнение а не към множество мнения и не поставя обща знаменател.
  • #16
    Цонко ( преди 11 часа )
    бих си взел една такава камера да си я подложа в тоалетната чиния
  • #15
    анонимен ( преди 14 часа )
    До 14 - А в същото време, някой дебел чичак, да има достъп до това, кой, кога, как,къде и защо е бил. Не, благодаря! И стига си писаш за техните деца (впрочем, той май човека еднолично пише, щоо му пишеш в множествено число или си просто парвенюнче снобче?) че си банален и ЖАЛЪК!
  • #14
    Анонимен ( преди 15 часа )
    До 13 подобно изказване е валидно и за Вашите деца и внуци нали? Всяка една камера на АПИ и тол системата трябва да има същата функционалност с директна връзка към системите ако ме хване да съм вдигнал 160 км/ч на околовръсното или Цариградско шосе или Тракия и Хемус - Глоба в НАП и директно от заплатата. Това е единствения начин да ограничим загубите на хора по пътищата.
  • #13
    Ха ха ( преди 1 ден )
    Те бройлерите под 20г. естествен интелект нямат, ти на мислене се надяваш!
  • #12
    анонимен ( преди 1 ден )
    като гледам поколението Z само си строи бесенката и си ритва столчето кой ли ще изгаси лампата
  • #11
    От 5-чката ( преди 1 ден )
    Уау - тоя 6 минуса е наплючл ...
  • #10
    анонимен ( преди 1 ден )
    Какъв интелект, една заявка към базите данни на Гугъл и Епъл и ще ви изкарат стотиците нарушения за 10 години назад.
  • #9
    Тинтири_минитири ( преди 1 ден )
    дерзай пич - такива като тебе са ми любимци! не само сам си си сложил робския ярем ами сам си размахваш бича да се самобичуваш. Същия тоя полицай ще ти прости и на тебе ако караш бременната си приятелка до болница - камерата не!!! РОБИ!!!
  • #8
    До 7 ( преди 1 ден )
    А не се ли усещаш, че полицая ще пусне колегата си да нарушава правилата, като го хване да кара личния си автомобил, но изкуствения интелект ще глоби и полицая в патрулката, ако не си е сложил колана(ако нямате някакви изключения) или не спазва правилата. Ще го глоби дори да е министър.
fallback
Последни