fallback

Kia потвърди възможна появя на електрически Stinger

Седанът ще бъде на нова платформа на Hyundai и ще изминава до 600 км с едно зареждане

Корейският производител Kia спря производството на Stinger GT през миналата година, като почти веднага след това се появиха слухове за появата на електрически наследник на спортния седан. По-късно беше обявено, че проектът е спрян, но сега се оказва, че подобен модел все пак може да се появи в гамата на марката.

В интервю за британското издание Autocar президентът на Kia - Хо-сунг Сонг, заяви, че възможността за пускането на такъв автомобил на пазара в момента се проучва, като в компанията не са притеснени от неговото дългосрочно приемане на пазара.

„За нас е по-важно как подобен автомобил ще помогне за изграждането на марката. Пазарът в Европа се засилва, така че нямаме притеснени относно появата на такъв модел, защото той със сигурност ще бъде приет от потребителите", коментира шефът на Kia.

Електрическият Stinger GT може да не използва същата E-GMP архитектурата, която е в основата на Kia SUV като EV6 и EV9. Вместо това Kia може да заложи на новата интегрирана модулна платформа (IMA) на Hyundai за своя спортен седан, като тя е по-лека, по-мощна и по-ефективна от E-GMP. Батерията на седана може да бъде с капацитет до 113,2 кWh.

Бензиновият Stinger газов модел имаше туин-турбо V6 мотор с 370 к.с. в най-мощния си вариант, но електрическа версия лесно ще постигне много по-високи показатели. Твърди се, че тя ще има два електромотора с около 610 к.с. и ще изминава около 600 км с едно зареждане.

Дизайнът ще бъде силно вдъхновен от настоящото семейство EV на Kia - от европейския EV3 до триредовия EV9, както и от модерни концепции като седана EV4. Остава единствено Kia да потвърди пускането на подобен модел. Снимки: Motor1

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 14 часа )
    Прилича ми повече на кадилак ...
fallback
Последни