IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британска суперкола се завърна с променен външен вид

Ginetta Akula ускорява до 100 км/ч за 2,9 секунди и струва 326 600 евро

Суперавтомобил или GT? Представена преди няколко часа в Обединеното кралство, Ginetta Akula се вписва идеално между двете категории. От една страна предлага 600 к.с., осигурени от нейния централно монтиран V8, но има багажник от почти 500 литра. Британският звяр, който ще бъде произведен в 20 номерирани екземпляра, припомняме, беше представен на автомобилното изложение в Женева през 2019 г. като концепция.

 
Ginetta Akula


В сравнение с тогава Akula се отказва от някои от типичните елементи на болидите от категория „Le Mans LMP1“ в полза на по-уличен вид, макар и доста екстремен. Стилът на предницата е вдъхновен от агресивността на акула, характеризираща се с щедри въздухозаборници, украсени със странични отклонители на потока, точно над много ясно изразения сплитер. 

Изработен е от въглеродни влакна – включително и привличащото вниманието фиксирано задно крило. Това поозволява общото тегло да бъде ограничено до 1190 кг, 175 от които идват от 6,4-литровия V8 с 600 к.с. с 670 Нм въртящ момент, монтиран в централна позиция. Двигателят е съчетан стандартно с 6-степенна механична скоростна кутия, но има опция за 7-степенна автоматична с двоен съединител. Въртящият момент се изпраща към задната част чрез диференциал с ограничено приплъзване.

 
Ginetta Akula


И накрая, динамиката и безопасността са гарантирани съответно от перфектното разпределение на теглото 50:50 и от карбон-керамичната спирачна система. Тя ви позволява да запазите производителността на суперавтомобила на Ginetta Akula: от 0 до 100 км/ч само за 2,9 секунди и максимална скорост от 290 км/ч. Цената не е дразнеща, като се има предвид, че това е ограничено издание на суперавтомобил: около 275 000 паунда, което се равнява на 326 601 евро.
 
 

0 от 500