IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault спира най-евтиния си товарен модел

Наследникът на Express ще излезе под марката Dacia

Renault Express скоро ще напусне пазара. Производството на търговския модел в завода в Танжер (Мароко) e спряно още на 7 юли, съобщава испанското издание Motor.es.


Renault  Express


Миниванът Renault Express се радва на добро търсене: за първата половина на 2024 година продажбите му в Европа са нараснали с 14.4% и са достигнали 42 046 единици. За сравнение: продадени са 39 453 от по-скъпите „баничарки“ Renault Kangoo.

Причината за изоставянето на този доста успешен модел, който преди това се продаваше под марката Dacia, е несъответствието му с новите европейски стандарти за безопасност и невъзможността за допълнителното им интегриране.

Новите автомобили трябва да бъдат оборудвани с адаптивен круиз контрол, автоматични спирачни системи, система за поддържане на лентата, разпознаване на знаци и следене на умората на водача. А Renault Express е изграден на остарялата платформа B0, която не позволява инсталирането на всички тези системи за безопасност. Новото поколение все още не е планирано.

Очаква се този популярен модел отново да се върне към марката Dacia и в даден момент да се превърне в лекотоварна версия на Dacia Jogger. Ще припомним, че Renault Express беше представен в края на 2020 година като заместник на Dacia Dokker.

Миниванът е оборудван с 1.2-литров бензинов турбо двигател и с 1.5-литров турбодизел. В момента това е най-евтиният модел от лекотоварната гама на Renault на европейския пазар, но скоро той ще изчезне от дилърската мрежа.


0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    И все по-зле ще става ! Ще ни управляват хора от третия пол ,зелени *** и кои знае какви джендери.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Msrd ( преди 4 седмици )
    Пълно безобразие, но това е целта на зелените еко талибани и брюкселски зелки: унищожение на средната класа в Европа, инфлация, ще ядем червеи, автомобили с допълнителни никому ненужни екстри, ни високо все по-скъпо, после и тях ще ги спрат. Ето даже и у нас решиха да видят сметката на старите автомобили. Еко фашизъм. И дайте едно пари на Украйна.
  • #4
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Охотник ( преди 4 седмици )
    Все по-динамично ни завират, в клещите на екологията и безопасността. Моделите произведени за ЕС, стават все по-скъпи, уж в полза на вашето здраве. А същевременно ЕС изпраща милиарди евро помощи. За подклаждане, на война, смърт и замърсяване, в следствия на военните действия. Познайте от къде се генерират средствата, за военните помощи? Още ли вярвате в демокрацията?
  • #3
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Dimitar ( преди 4 седмици )
    "адаптивен круиз контрол, автоматични спирачни системи, система за поддържане на лентата, разпознаване на знаци и следене на умората на водача"Нито една от тези "екстри" няма нищо общо с това колко е стара плтформата. Рено спират всички по-евтини и успешни алтернативи на Канго. Искат да продават скъп произведен във Франция автомобил.
  • #2
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Това е резултатът от използването на платформа от миналия век. Пежо/ситроен продължават със същата баничарка от преди 15 години
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    "Renault Express беше представен в края на 2020 година като заместник на Dacia Dokker." - тия само премятат от единия джоб в другия и обратно.. Кой знае кой взима бонуси са такива "гениални" решения.