IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce на Фреди Меркюри помага на ранени украинци

Геният не се разделя с колата до смъртта си, на задната седалка са подписани повечето договори на Queen

Сигурно изглежда като  обикновен Rolls-Royce Silver Shadow, който се продава успешно от 1965 до 1980 г. Не е скъп за колекционерите, тъй като може да бъде намерен сега за около 30 000 евро (има над 25 000 произведени бройки).
 
 
Фреди Меркюри


И все пак е специален. Този аристократ е бил собственост на великия Фреди Меркюри. Това е кола от 1974 г., която гениалният фронтмен на Queen купува на старо през 79-а. Харесва я много и ползва до смъртта си пред ноември, 1991 година. Автомобилът е боядисан в сребристо сиво със синьо-сив кожен салон. Разполага с телефон между предните седалки , което е невероятен технологичен напредък преди половин век.
 
 
Фреди Меркюри


Двигателят е този, който както Rolls-Royce, така и Bentley от онези години винаги използват: 6750-кубиков V8. Фреди никога не се е впечатлявал от мощността му, тъй като така и не си изкарва книжка. Той винаги се вози на задната седалка, като често събира там останалите от бандата -  Роджър Тейлър, Брайън Мей и Джон Дийкън и самият той ). Там четиримата обичат да подписват договорите си.

Някои фактури за поддръжка все още се пазят и са на името на един от най-великите музиканти за всички времена. Тази кола, която е наследена от сестра му Кашмира Булсара, се появява на премиерата на мюзикъла Queen We Will Rock You през 2002 г. През 2018 г. за филма Bohemian Rhapsody (с блестящата роля на Рами Малек ) не е използван автентичният Rolls на Mercury, а подобен.
 
 
Фреди Меркюри

И така, този автомобил е озова в Украйна. Певецът Андрей Данилко (известен като Верка Сердючка), втори на Евровизия 2007, го купи за 88 600 евро. Единствено заради възхищението, което изпитва към британската икона. Изобщо обаче не го кара. Всъщност колата е на малко повече от  100 000 км.

 
 
Фреди Меркюри

На 5 ноември 2022 г. автомобилът изпълни най-важната си мисия, когато Сердючка реши да го продаде на търг, за да събере средства за подпомагане на ранените от войната в неговата страна. Колата беше купена за 296 834 евро, но аукционната къща (RM Sotheby's) се отказа от премията за управление. Така общите приходи, които Сердючка успя да даде на клиниката Superhumans, стигнаха 328 900 евро. Болничното заведение е специализирано в лечението и рехабилитацията на жертви на войната с ампутации или нужда от протези. Сигурно е едно . Фреди Меркри би се гордял със съдбата на любимия си Rolls-Royce.
 
 

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Укро Фоб ( преди 1 месец )
    Направо руснаците умряха от страх. И това "Чудо оръжие" ще свърши като предишните Вундер вафета. Същото като онзи дето събираше "Капачки за Бъдеще (Леопарди)" дето го изпариха заедно с камиона му някъде из степите на Русия докато доставяше боеприпаси за Бандер Офците.
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Фен ( преди 1 месец )
    Браво!