fallback

Toyota отказа гаранция за изгоряла GR Corolla заради... висока скорост

Японската компания твърди, че гумите на спортния модел не били предназначени за над 135 км/ч (ВИДЕО)

Toyota отказа да покрие гаранцията на GR Corolla, която избухна в пламъци по време на движение миналия месец, като от японската компания обявиха, че причината за инцидента е в гумите, които не са били пригодени за високи скорости.

Инцидентът е от средата на юни, когато бяха разпространени кадри от видеорегистратора в колата, на които се вижда как хот-хечът се движи със скорост от около 140 км/ч. В един момент двигателят отказва, а в купето започва да влиза бял дим. Шофьорът спира и веднага се обажда на пожарната, чиито екип пристига много бързо, но въпреки това предната половина на колата е унищожена.

Собственикът се обръща към Toyota, надявайки се на помощ при замяната на колата с това, тъй като тази е унищожена. От компанията обаче отказват, а като причина посочват, че GR Corolla не трябва да се кара с над 85 мили в час (135 км/ч), тъй като гумите на автомобила не са пригодени за подобни скорости.

Експерт от пожарната прави оглед на колата и открива малка дупка в горната част на блока на двигателя, както открива остатъци от масло върху турбокомпресора, дъното на двигателя, ходовата част и изпускателните тръби.

„Ръководството на собственика предупреждава да не се шофира с над ограничението на скоростта - се казва в отговора на Toyota. - Дори ако законовото ограничение на скоростта го позволява, не шофирайте с повече от 85 мили в час, освен ако автомобилът ви не разполага с гуми за висока скорост. Шофирането с над 85 мили може да доведе до повреда на гумата, загуба на контрол и възможно нараняване.

Собственикът на колата, а и не само той, не приемат подобни аргументи, тъй като GR Corolla идва от фабриката с гуми Michelin, които позволяват развиването на много повече от 85 мили. Гуми за по-ниски скорости обикновено се поставят само на ремаркета или се използват като резервни. Дори най-обикновени гуми от клас Q се справят без проблем със скорости от до 160 км/ч (99 мили), докато тези с оценка S или T са безопасни съответно до 180 км/ч (112 мили) и 190 км/ч (118 мили).

Въпреки това от Toyota са категорични, че няма да покрият гаранцията. В отговора до собственика се припомня, че по-рано тази година - на 12 февруари, колата е претърпяла друг инцидент, при който е получила щети по предната част. 30 дни преди пожара колата е посетила сервиз на марката за смяна на маслото и за отстраняване на проблем с горивото. Всичко това обаче не е свързано с отказа на производителя, като причината за него си остават именно гумите.

fallback
  • #11
    Лудория ( преди 1 месец )
    Между другото имаше из медиите много новини как Тойота не искат много-много да покриват гаранционно щетите по GR моделите си. Доста народ се изтипоса из интернет... Навярно си има причина, ама сега как да разбереш дали Тойота са прави, или клиента е прав. Най-смешно е, че си купил трицилиндрова спортна Тойота, за да си мъкне някакъв багаж...
  • #10
    ха ха ( преди 1 месец )
    Явно тойота също събират данни от клиентите си без тяхно знание. Затова са толкова глокназ да правят отказ на подобно глупаво основание.
  • #9
    Пешо Келешо ( преди 1 месец )
    Този хеч наистина е станал хот
  • #8
    анонимен ( преди 1 месец )
    на кой не му стана ясно че всички производители и дилъри на автомобили са мошеници и това е проблем на клиента затова има вторичен пазар на автомобили проектирани преди 20 години когато инженерите бяха отговорни и маркетолозите и счетоводителите нямаха достъп до чертожната дъска
  • #7
    анонимен ( преди 1 месец )
    Мотото на този модел е Built for the track. Ready for every day. Ако на прав участък по обществени пътища се разваля и блокира двигател при шофиране с над 135 километра в час и това е забранено от производителя, как ли се представя на писта? А това е автомобил проектиран за писта! Срам и позор.
  • #6
    Да се свети името им ( преди 1 месец )
    А тук все още има сектанти които вярват че Toyota произвежда надеждни автомобили и се грижи за интересите на клиентите си. Както се вижда нито е надеждна защото е блокирала двигател, нито пък поправя гаранционно автомобилите си. Не стига че се чупят, но не искат и да си ги оправят.
  • #5
    анонимен ( преди 1 месец )
    Бий едно съдебно дело по наглата главата на япончетата.
  • #4
    Лудория ( преди 1 месец )
    И Тесла така - това е проблем на клиента... не са само Тойота.
  • #3
    Ружа И... ( преди 1 месец )
    Тойота баце, ако беше някой друг производител веднага ти го заменя. Ама тия са големи кучета с гаранцията.
  • #2
    анонимен ( преди 1 месец )
    Нещо не се разбира добре от статията - твърдят, че е от гумите, които също така са за по-високи от развитата от клиента скорост? Ако е така, бързо ще се стигне до извънсъдебно споразумение в размер на нова кола. Ако обаче наистина е карал със скорост по-висока от тавана на гумите (не знам как ще го докажат) може и да има дело.
fallback
Последни