IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето защо никога не бива да си оставяте очилата в колата

Пожарникарите предупреждават за още няколко предмета, които носят риск през лятото

Прогнозата за времето сочи слънце и максимални температури доста над 30 градуса - какво по-хубаво за човек, на когото му предстои ваканция на морето? Но лятното слънце крие и някои неочаквани капани за шофьорите. Моментът е подходящ да напомним колко важно е да не оставяте някои определени вещи в автомобила - например слънчеви очила на таблото.
  
      
слънчеви очила, пожар, съвети, полезно, риск
  
       
Да си оставиш очилата над волана е естествен навик на много хора - но, както показват снимките на полицията в британското графство Нотингамшър, това носи съществен риск от пожар. Случаят е от миналата година, но тези дни нашумя отново покрай горещата вълна, минала през Европа. Собственикът на този Fiat просто оставил тъмните си очила на таблото. Отразената и фокусирана от тях слънчева светлина се оказала достатъчна да запали таблото, да стопи предното стъкло и на практика да убие автомобила, изпичайки цялата му електроника. При това, отбележете, случката се развива на около 1500 км по-северно от България.
  
     
слънчеви очила, пожар, съвети, полезно, риск
  
          
Печалният опит на този шофьор доказва, че заплаха крият не само диоптричните очила, чиито лещи фокусират слънчевата светлина. Дори привидно безобидните тъмни слънчеви очила са пожарен риск. Също както и всевъзможни бутилки - стъклени, пластмасови и така нататък. Като цяло, преди да извадите плажната чанта и да тръгнете към пясъка, огледайте внимателно колата и преценете какво от оставеното в нея ще издържи на високи температури. В зависимост от цвета, изложен на слънце автомобил може да се нагорещи до 60 и дори 70 градуса по Целзий, което прави запалването много по-лесно.
  
       
слънчеви очила, пожар, съвети, полезно, риск
"Хитри" поставки за очила върху таблото, продавани от китайските сайтове. Стойте далеч от подобни неща
 
         
Пожарните служби предупреждават да внимавате много и с различните джаджи, поръчвани от толкова модерните напоследък китайски сайтове за онлайн търговия. При някои от тях, като показаните тук стойки за очила върху таблото, рискът е очевиден. Но и много други дреболии от Китай се оказват неразчетени за високи температури и са пожарен риск. В началото на юли автомобил изгоря в Гърция заради обикновен FM трансмитер, оставен включен в запалката и стопил се от жегата.
  
   
Още кадри от изгорелия Fiat вижте в ГАЛЕРИЯТА:

 

 

0 от 500