IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar ще убие 5 от общо 6 модела в гамата си до края на годината

Дори електрическият I-Pace няма да оцелее при започващото съкращение

Британският производител Jaguar ще премахне почти всички модели от гамата си до края на годината, като ще оцелее единствено F-Pace. Това означава, че седанът XE, седанът и комбито XF, спортният F-Type, SUV E-Pace и дори електрическият кросоувър I-Pace ще бъдат спрени от производство, съобщава Auto News.


Jaguar

По ирония на съдбата, намаляването на гамата от 6 на 1 автомобила може да подобри маржовете на печалбата на автомобилния производител. Главният изпълнителен директор на JLR - Адриан Мардел, заяви, че моделите, осъдени на смърт, в момента имат „близка до нулева рентабилност“.

Jaguar е продал само 15 324 автомобила през предходното финансово тримесечие (в сравнение с почти 96 000 Land Rover), като F-Pace, който има по-висока цена на дребно от останалите модели, е отговорен за една трета от тези продажби.

„Елиминираме пет продукта с ниска стойност. Не печелим пари от нито един от тях и затова ще ги заменим с нови превозни средства, изградени за ново проектирани архитектури“, е обяснил Мардел на инвеститорите.


Jaguar


Първият от трите нови електромобила, изградени върху следващото поколение електрифицирана архитектура на Jaguar (JEA), трябва да бъде пуснат на пазара през 2025 г., като Jaguar ще покаже негова концептуална версия в САЩ до края на тази година.

Решението на марката да се откаже от E-Pace и I-Pace идва в лош момент за австрийската компанията Magna Steyr, която произвежда двата модела. Тя също така произвеждаше Ocean SUV за Fisker, който обаче беше спрян заради фалита на компанията.


0 от 500