fallback

Това електрическо колело има пробег 1000 километра!

Японска технология позволява да стигнете от София до Виена без спиране за зареждане

Повечето електрически велосипеди имат пробег на ток между 30 и 100 км, преди батерията да се изтощи и да се наложи да я зареждате. Този обаче може да измине 1000 километра, без нито едно принудително спиране - тоест можете без пробем да стигнете от София до Виена. Е, вероятно ще ви се наложи да спрете, за да заредите другия двигател на колелото - себе си.                 Най-удивителното е, че този пробег се постига не с огромна по размери и тегло батерия, а с изключително иновативен електромотор, който идва, разбира се, от Япония.

Електровелосипедът, който още не е пуснат в продажба, засега носи работното име "проект Feremo" (съкращение от Future Energy Recycling system for Mobility). Разработка е на японската компания Taiyo Yuden, която по принцип произвежда електрически компоненти.                   Самият електромотор, дело на компанията Nidec, се намира в главината на предното колело. Тайната му е, че може да регенерира с поне 30% повече енергия от конкурентите си на пазара. Именно ефективността на регенерация дава удивителния пробег. Моторът генерира електричество не само когато спирате, но и когато отпуснете за момент педалите, без в същото време да ви забавя прекалено. Когато карате, може леко да подпомага въртенето на педалите, а при изкачвания поема основната част от натоварването.          

 

fallback
  • #8
    Илиян ( преди 1 месец )
    Добре бе, дори и да е 100 % вярно в реални условия, което е много малко вероятно, защо по дядовите ще му трябва на някой колело с 1000 км рейндж?!?
  • #7
    анонимен ( преди 1 месец )
    Как в главинатана предно колело, но ще знае кога съм отпуснал ***, или ще подпомага да ги въртя?
  • #6
    Гретиния ( преди 1 месец )
    Ще возя Гретка на рамката.
  • #5
    анонимен ( преди 1 месец )
    Чакай ся. Като се изкачвам, поемало "основната част от натоварването"?!? Тоест, то не може да се изкачва само? Трябва да въртя? За какво ми е тогава? По нанадолнището и аз мога, а на равно не е особено трудно. И РЕГЕНЕРИРАЛО 30% повече енергия? Алоу, нали трябва да има енергия, дето да се регенерира? Демек - аз въртя *** нагоре, то надолу регенерира енергия... за? И да позная - струва колкото Голф 3-ка и разходите му за 5 години напред в гориво, данъци и застраховки?
  • #4
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ако с 30% повече възвръщаемост прави 1000,то обикновените трябва да са с пробег от порядъка на 5-600км. Малко като всеки следващ телефон - с нов по-икономичен процесор и по-голяма батерия пък все по един ден изкарва.
  • #3
    йокин ( преди 1 месец )
    Маам си с колелото просто.Разчитам на КРАКАТА ВСЕ ОЩЕ.На 70г.съм,въртя по 7,8км на ден.Спа като къпан вечер.
  • #2
    анонимен ( преди 1 месец )
    Имам ел. колело и тротинетка, с колелото минавам 120 км. но това е с подпомагане от моя страна на сравнително равен терен, ако отида на Витоша 10 км. изкачване и е до там. За тротиентката също, 50км рейндж ако караш на еко с 15 км, ако я караш 30-40 20км.
  • #1
    Тъпня ( преди 1 месец )
    Да за месец може
fallback
Последни