fallback

Volkswagen празнува 50 години Golf

Общо над 48 милиона бройки от модела са произведени за половин век

С осем поколения и над 37 милиона продадени бройки - VW Golf е моделът, който повече от всеки друг е допринесъл немската марка да се превърне в гиганта, който всички познаваме днес. Произвеждан от пролетта на 1974 г., тази година легендата навършва 50 години .   

Volkswagen реши да отпразнува тази важна годишнина със серия от специални модели като GTI Clucsport, като подчерта значението на на основния завод във Волфсбург. През последните дни фирмата отбеляза юбилея с церемония с мотото „50 години производство на Golf“. Сред гостите, събрали се в павилион 12 на завода, бяха служителите заедно с борда на директорите на марката. Там беше самия главен изпълнителен директор Томас Шафер, както и множество представители на политическия свят. 

Церемонията се съсредоточи по-специално върху служителите на завода във Волфсбург като Никола Бененати, например, който е работил в производството на Golf в продължение на 45 години. Той е участвал в конструирането на всичките осем поколения. Също и Роланд Валтер, който станал свидетел на началото второто поколение Golf в новопостроеното хале 54 преди 40 години.

Повече от половината от 37-те милиона бройки, продадени по света през последните 50 години, са произведени точно в завода на Volkswagen във Волфсбург. Той е разположен на канала Мителанд между Хановер и Магдебург. Работната сила е страховита - приблизително 70 000 служители, а фабриката заема площ от 1,6 квадратни километра.

Общо над 48 милиона автомобила са произведени във Волфсбург: Golf е на първо място. На второ място е Beetle с почти 12 милиона бройки, излезли между 1945 и 1975 г. В допълнение към Golf и Golf Variant също така Touran и Tiguan в момента се произвеждат във Волфсбург. Към тях ще се присъедини Tayron (т.е. 7-местният Tiguan) до края на годината.  

fallback
  • #8
    Коко ( преди 3 месеца )
    Голфа е супер кола.карал съм от 2 до 5 ца. ито TDI .много по големи марки ми гледат стоповете и пушека.
  • #7
    Нео ( преди 3 месеца )
    До 2000 година беше кола след това е немски ***
  • #6
    Ами ( преди 3 месеца )
    Това е Кралят - Голф!
  • #5
    aaa ( преди 3 месеца )
    Ейй, най-хубавите ми години минаха в Голф 2, 1,8 моноинжекция.Много хубаво вървеше :-)и как съм изкарвал без климатик... сигурно е било от ЕГН-то :-)
  • #4
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Голф-а е легенда, но смо до 3-то или 4-то поколение .и предимно ГТИ. Останалите са невзрачни еднодневки.
  • #3
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    То щото японките са бегачки!
  • #2
    Какво повече ( преди 3 месеца )
    Маломощна бавна немска
  • #1
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Бабешка кола, мирише на стар Некерман!
fallback
Последни