IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са марките с най-много сервизни акции в Европа?

Германски премиум производител е лидер в негативната класация

Mercedes-Benz стана лидер на европейския пазар през 2023 г. по отношение на броя на официално обявените кампании за изтегляне на автомобили в сервизите. Това показва изследване на изданието Autocar, извършено с помощта на анализаторите от интернет-ресурса Car Recalls.


Mercedes-Benz


Оказва се, че германската премиум марка е обявила 38 сервизни акции през годината, което е почти осем пъти повече от компанията, намираща се на 20-о място в класирането. По различни причини Mercedes-Benz е трябвало да изтегли модели като купето AMG GT, седаните E- и C-Class, както и различни поколения на CLS, а също така и електрическия EQS. Общият брой на засегнатите модели е 24.

На второ място за миналата година е Peugeot с 27 сервизни акции с 13 модела, а на трето е BMW. Баварската компания е изтеглила от пазара толкова модели, колкото и Mercedes-Benz (например сериите 4, 5 и 6, както и кросоувърите X3, X5 и X6 и дори най-новия XM). Общият брой на сервизните акции на BMW обаче е 21.

В челната десетка влизат още Opel, Citroen, Toyota, Ford, DS, Volkswagen и Land Rover. Тези марки са организирали между 21 и 11 сервизни акции. На 20-то място се класира Jaguar, който през 2023 г. изтегли само 2 модела (електрическия I-Pace и кросоувърът F-Pace). Общият брой на сервизните акции е 5.

В същото време лидер по изтегляния в САЩ за миналата година е Ford с 56 сервизни акции. Като общ брой на участващите автомобили обаче на първо място е Honda - 6,3 милиона коли срещу 5,7 милиона за Ford.


0 от 500