fallback

Защо върху капака на някои автомобили има черни ивици?

Оказва се, че не става въпрос само за показност, тъй като от тях има полза

Сигурно сте виждали в движение автомобили с чифт надлъжни ивици на капака, които са предимно черни и по-рядко бели. Някои превозни средства имат такива на покрива и дори на капака на багажника. Оказва се, че от това „подобрение“ има смисъл, тоест то не е само за красота.

Тези ивици се наричат „състезателна линия“, но те няма да накарат автомобила да се движи по-бързо. Въпреки това, редица производители предлагат подобно боядисване на каросерията срещу допълнително заплащане. Сред тях са Ford за Mustang и Chevrolet за Camaro и Corvette. Наистина ли обаче собствениците на тези автомобили плащат допълнително само за стил? Не само!

За да бъдем честни, трябва да се каже, че с подобни линии в различен цвят колата наистина изглежда по-агресивна, привличайки вниманието на другите. Но тайното значение тези е съвсем различно. Те се появяват за първи път в средата на 60-те години в Америка по време на разцвета на състезателните серии GT и Prototype. И тогава тенденцията е възприета от почти целия цивилизован свят, който започва да се увлича по моторните спортове. Цветът на ивиците варира в зависимост от участващите страни, което позволяваше да се идентифицира конкретен отбор в редицата автомобили на пистата.

Нещо повече - линиите на капака на колата помагат на пилота, действайки като „ръководство за движението“ на състезателната писта. Особено в случай на непреднамерен завой, влошаване на видимостта, свързано с променящите се метеорологични условия, както и дим или инциденти, които дезориентират човека за волана. В тези случаи ивиците визуално помагат на водача бързо да върне колата в правилната позиция на трасето.

Впоследствие цветовете на тези ивици бяха смесени, а в някои случаи изчезнаха напълно в състезателните дисциплини. В съвременната автомобилна индустрия линията не е нищо повече от модна тенденция - почит към историята на автомобилния спорт. Днес се предлага за автомобили (предимно с мощни двигатели и спортни амбиции) не само от самите производители, но и от всякакви тунинг ателиета.

Въпреки това, собственикът на абсолютно всяка кола може да приложи такива ивици върху тялото самостоятелно или като се свърже с най-близкия сервиз, предлагащ подобни услуги, като това не е скъпо. Но пък може да повиши цена на автомобила при последваща продажба.

fallback
  • #1
    Пилот ( преди 4 месеца )
    Пълни глупости...
fallback
Последни